Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A főnököd valószínűleg nem hisz abban, hogy a bónusz motivál

Magyarországon az átlagos év végi bónusz 200 ezer forint felett van, és ugyan a cégek 20%-a ad, de csak kevés vezető tartja jó ötletnek. 

Igencsak szűkmarkúak a főnökök az év végén – derült ki a Simonyi&Tóth Tanácsadó Iroda közleményéből, mely szerint itthon a cégvezetők csupán 5%-a gondolja úgy, hogy az alkalmazottakat az év végi bónusz majd erősíti a vállalat iránti hűségben.  Ugyanakkor taktikailag nem túl bölcs lépés megfeledkezni a jutalmazásról jelenleg, amikor egyébként is nehéz jó munkaerőt találni, de simán előfordulhat, hogy a cég anyagi helyzete nem engedi meg ezt. Az is igaz, hogy a K&H kkv bizalmi index felmérése szerint a legtöbb munkaadó jövőre fizetésemelést tervez, nem is keveset.

A fizetesek.hu felmérése szerint minden tizedik magyar munkavállaló kap 13. havi fizetést, és minden ötödik év végi bónuszt.  A bónuszok – a cég méretétől függően – 195 ezer forinttól  320 ezer forinti terjednek, de a számításhoz figyelembe vették a tíz főnél kisebb és az ezer fős nagyvállalatokat is. A külföldi multiknál ennél is jobb, átlagosan 350 ezer forintos juttatás jellemző, a csúcsot viszont a pénzintézetek tartják, ahol átlagosan 487 ezer forintos bónuszt osztanak (ezek mind bruttó összegek!).

Mi történik, ha nincs elég pénz?

A legcélszerűbb az, ha ezzel az alkalmazottak időben képbe kerülnek, és nem csak az év végi köszönőlevélben értesülnek róla. A főnöknek ebben az esetben ügyelnie kell arra is, hogy viselkedésével ne üzenjen mást – ha nincs bónusz, de decemberben vesz egy új autót, az az alkalmazottak szemöldökét azért magasra fogja rántani.

Következetesség mindenek előtt

A jutalmazás kialakításánál érdemes a következetességet és átláthatóságot szem előtt tartani – írják. Ha az alkalmazottaknak kiismerhetetlen a jutalmazás rendszere, akkor könnyen érezhetik úgy, hogy csak a főnök barátai részesülnek a bónuszban, és az is meglehet, hogyha egyik évben bejelentés nélkül érkezik a jutalom, akkor a következő évben ugyanúgy elvárják – és aztán csalódás éri őket, ha nincs.

 

 

 

 

Oszd meg!