Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jó eséllyel jövőre fizetésemelést kapsz, nem is keveset

Nyolc éve fordult elő utoljára, hogy a kis- és közepes vállalkozások ilyen arányban terveztek béremelést adni. 

Nőtt a fizetésemelést tervező cégek aránya, leginkább a középvállalkozásoknál és az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre. Emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, közel minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatás szerint nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. Jelenleg a cégek 41%-a készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2%-kal magasabb bért fognak utalni munkavállalóiknak a következő egy év során. Legutoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya. A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38%-a készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44%, a középvállalkozásoknál pedig már 49% ez az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük közel minden második cég készül béremelésre (45%).

A cégek ötöde 1-4 fős bővítést is tervez a jövő évben úgy, hogy a foglalkoztatottság már most csúcson van (a KSH legfrissebb adatai szerint 4 millió 404 ezer ember dolgozik jelenleg). Nem mindegy, ki milyen régióban keres állást, hiszen az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16%, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13% ez az arány. Utóbbinál nem meglepő ez a szám, ebben a régióban nagyszámú hátrányos helyzetű település található, ahol jóval nehezebb munkalehetőséget találni.

Bár az ipari cégek emelnek leginkább, itt lesz a leginkább jellemző, hogy munkaállomásokat automatizálnak. Elveszik a robotok a magyar munkahelyeket? 

Oszd meg!