Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A bitcoin a fasorban sincs Mészáros Lőrinchez képest

Két nappal az év vége előtt érdekes verseny alakult ki “az év második legjobb befektetése” címért. Az elsőség már rég eldőlt, de az ezüstéremért brutális versenyfutás kezdődött a bitcoin és az Opus-részvény között. Szerda délután a legfontosabb kriptopénz 1600 százalékos emelkedésnél tartott, a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett birodalom egyik ékköve pedig 1650-nél. Csütörtökön aztán jött a dráma: a bitcoin inkább kardjába dőlt és úgy tűnik, feladta a harcot.

Mindez persze csak játék a számokkal, mégis érdekes, hogy milyen egyszerűen lehetett meggazdagodni 2017-ben. Egyrészt a kriptopénzek világában benne volt, hogy egyre nagyobb tömegek szabadulnak rá, a tömegpszichózis pedig elképesztő dolgokra képes. Ami pedig a Mészáros-papírokat illeti, az a faék egyszerűségű gondolatmenet, hogy “akkora hátszéllel, ami neki van, bukni biztos nem tud, akkor meg érdemes felszállni az általa vezetett vonatra”, pont elég indok volt egy nem túl szofisztikált befektető részéről a beszállásra.

Aki tehát félredobta az értékalapú befektetők kézikönyvét és a lufifújásra tett, jól járt. Azt inkább ki se számoljuk, hogy aki októberig Mészáros-papírozott, majd utána navigált át a bitcoinba, mennyit kereshetett. A lényeg, hogy 2017 két fő, valószínűleg megismételhetetlen sztorija ez volt, a kiemelkedően nagy nyertes pedig a Konzum részvénye.

Az évet 51 forinton kezdte, egy nappal az év vége előtt pedig 3386-on zárt, vagyis az árfolyam – nem vicc -, a 65-szörösére nőtt.

Ehhez képest a másik kettő 16-szorozódása valóban semmiség.

A bitcoinnak lényegében egy nap alatt 13800-ról 17 ezer dollárig kellene ugrania, hogy övé legyen az ezüst – persze akkor, ha az Opus árfolyam nem változik pénteken. Ez most nem tűnik túl valószínűnek, de egy ennyire változékony, az elmúlt napokban inkább csapkodó piacon az sem lenne meglepő, ha bekövetkezne.

Oszd meg!