Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Balaton az aranytartalék – tovább nőhetnek az ingatlanárak

Miért szakadt le drámaian a vidéki lakáspiac? Feltámadt-e a Balaton? Miért lett menő visszaköltözni a belvárosba? Ez a néhány kérdés és válasz nem fért be a magazin májusi számában megjelent interjúba, amelyben Horváth Áront, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetőjét kérdeztük. 

Az MNB lakásárindexéből látszik, hogy drámaian nyílt az olló a fővárosi és a falusi lakásárak között, a vidék teljesen leszakadt. Miért, és így marad-e?

Teljesen más az árakat meghatározó makrohelyzet. Ahol van munkaerő-kereslet, ahol nőnek a bérek, ahová költözni akarnak az emberek, ott emelkednek a lakásárak is. Nem csak Budapesten, sok vidéki városban is. Ebben nem lesz változás, tovább is nyílhat az olló.

horvath_aron

Összességében idén már lanyhul az áremelkedés, sőt volt olyan adat, amely szerint teljesen leállt. Mire számítasz a következő időszakban?

Nem szeretek jósolni, de ha nem változnak a fundamentumok, akkor nincs ok a trend változására, persze az áremelkedés mértéke jóval visszafogottabb lehet. A turisták ezután is jönni fognak, a makroadatokkal nincs rövid távon gond, a jövedelmek nőnek, az alternatív befektetések hozama továbbra is nagyon alacsony.

De beindult az infláció és jövőre a kamatszint is nőhet.

Az, hogy 2, vagy akár 3 százalékra felmegy, nem hiszem, hogy komolyan befolyásolná a piacot.

Korábban azt írtad, hogy a fejlesztők mára professzionálisabbak lettek. Ez mit jelent?

Most is látunk szerencsevadászokat, de akik túlélték a válságot és nem építették le a szakembergárdájukat, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek, hasítani tudnak a boom idején. Ügyesen megvárták a beígért áfacsökkentést és csak utána ugrottak neki a piacnak. A repülőrajtnál komoly előny volt, ha valakinek megmaradt a szakaembergárdája, felkészülten indult. Ismerek olyan céget is, amely 600 négyzetméteres irodából ment össze 15-ösbe és összesen ketten maradtak – nem építettek semmit és elküldtek mindenkit. Ők most keresnek újra szakembereket, lemaradtak.

Érdekes különbség az ezredforduló felíveléséhez képest az is, hogy akkor menő volt kiköltözni az agglomerációba, most meg a befelé áramlás jellemző. Miért?

Egyrészt ez is nemzetközi trendbe illeszkedik, ez a tendencia még Amerikában is jól megfigyelhető, pedig náluk mélyen beivódott, hogy mindenhova autóval mennek. A városrész-megújítások vonzzák az embereket, közben volt egy generációváltás is, a technológiai fejlődéssel párhuzamosan kényelmesebbek lettünk, mindent gyorsabbak akarunk, felértékelődött, ha minden közel van. Cégeknél is látható, hogy Y és Z generációs munkaadók is a belváros felé mozdulnak. Az EU-s betonpénzek jelentős része a belvárosban landolt, sokkal szebb lett, jobb itt élni.

cover_01

Hogy áll a Balaton lakáspiaca? Itt is éles árkülönbségek alakultak ki?

Sokat foglalkoztunk vele, több megrendelésünk is volt. A nagy kép az, hogy egyfajta aranytartalék jellegű, kevesebbet jött fel, de kisebbet is esett, őrizte az értékét. A lokális dolgok ott is sokat számítanak, Füreden például, ahol szépen megcsinálták a sétányt, a köztereket, ezek környékén hatalmas volt az ugrás, távolabb meg szinte semmi sem érződik. Fontos lesz, hogy a következő fejlesztési pénzekből mekkora rész megy a Balatonra, és mennyire sikerül ezt hatékonyan felhasználni, például mennyire sikerül meghosszabbítani a szezont. Hosszabb távú kockázat a tó elmocsarasodása, de a szakemberek ennek megelőzésére kidolgozták a megoldásokat, és remélhetőleg a fedezet is meglesz a megvalósításra. A nyíló olló itt is jellemző. Mértük a vízpart prémiumot, de nem az van, hogy ez 40 százalék, aztán a parttól távolodva fokozatosan csökken. Hanem ami valóban vízpart, ahonnan rálátok a tóra, az sokkal drágább, de ez már az első belső utcában teljesen eltűnik, majdnem mindegy, hogy kettő, vagy tíz utcát kell menjek, hogy meglássam a vizet. A menő lokációk új fejlesztései és a régi nyaralók között tovább fog nyílni az olló.

Oszd meg!