Tierra Mallorca / Unsplash
Fotó: Kép: Tierra Mallorca / Unsplash
Pénz

A babaváró hitelt viszik, mint a cukrot, a személyi kölcsönön viszont még a Black Friday sem segített

Forbes
2021. január 04. 5 perc olvasás

Tavaly novemberben átlépte az ezer milliárd forintot a folyósított babaváró hitelek összege. A felvett lakáshitelek háromnegyedét az igénylők használt lakás vásárlására, 11 százalékot új építésű lakás vásárlására fordították.

A Black Friday sem tudta feljebb tornázni a személyi kölcsönök volumenét 2020 novemberében, az új szerződések összege mindössze 24,3 milliárd forint volt – derül ki az MNB friss adataiból. Ez minimálisan elmarad az októberi eredménytől, a 2019-es, 46 milliárd forintos szintet pedig meg sem közelíti.

„Bár a koronavírus-járvány miatt lehetett rá számítani, mégis csalódást keltőek a 2020. novemberi személyikölcsön-folyósítási adatok, mivel éves összehasonlításban közel 50 százalékos visszaesést figyelhettünk meg” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

A koronavírus-járvány már az év korábbi időszakában is jelentős mértékben megtépázta a folyósítási adatokat. Bár az áprilisi mélypont után valamelyest nőtt az új szerződések összege, a 2019-es eredményektől így is messze elmarad 2020 első 11 hónapja:

míg 2019-ben január és november között az új szerződések összege meghaladta az 500 milliárd forintot, tavaly ugyanebben az időszakban ennél 200 milliárd forinttal kevesebbet folyósítottak a hitelintézetek az ügyfelek számára.

A személyi kölcsönök átlagos kamatlába nem változott, a novemberben is érvényben lévő THM-plafon miatt az átlagos hitelköltség-mutató 5,69 százalék volt.

„Bár a Black Friday nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, januártól változásra számítunk a folyósítási adatok tekintetében. Egyrészt január 1-jével elindult a fogyasztóbarát személyi kölcsönök értékesítése, ami új lehetőség az ügyfelek számára, másrészt azok számára is opció lehet a személyi kölcsön, akik igénybe szeretnék venni a szintén januárban startoló lakásfelújítási támogatást, és a munkálatokhoz szabad felhasználású kölcsönt keresnek” – mondta el Vrazsovits Rita.

Tavaly novemberben átlépte az ezer milliárd forintot a folyósított babaváró hitelek összege.

Az első öt évben kamatmentesen törleszthető kölcsön tartja a szokásos szintet, novemberben 49 milliárd forint fogyott belőle – ez az októberi eredménytől hat százalékkal marad el, az egy évvel korábban megfigyelt szinthez képest pedig 17,7 százalékos visszaesést jelent.

2019 júliusa óta összesen 1043 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek az államilag támogatott kölcsönből, ugyanebben az időszakban személyi kölcsönből mindössze valamivel kevesebb, mint 600 milliárd forint fogyott.

A lakáshitel is tartja a szintet

A lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozó adatokból kiderül, hogy 2020 novemberében az azt megelőző hónaphoz viszonyítva minimálisan csökkent a folyósított hitelösszeg – míg októberben 81,3 milliárd forint, novemberben 80 milliárd forint került az ügyfelekhez. Ez éves viszonylatban viszont 6 százalékos emelkedést jelent.

Ha 2020 első tizenegy hónapját vizsgáljuk, akkor a folyósított hitelösszeg ha kevéssel is, de meghaladja a 2019-es szintet.

A felvett lakáshitelek több mint 99 százalékát egy éven túli kamatfixálással vették fel az ügyfelek tavaly novemberben. Ez a tendencia egyébként az egész évre jellemző volt, az új szerződések között már évek óta elenyésző arányban vannak a kockázatosabb, rövid kamatperiódusú lakáshitelek.

A lakáscélú hitelek átlagos költség mutatója nem változott számottevően: 2020. novemberben 4,26 százalék volt ez az érték, ami egy századdal magasabb, mint októberben. Az egy éven túli kamatfixálással felvett kölcsönök hitelköltség mutatója szinte ezzel megegyező, 4,27 százalék. A legfeljebb egy évre fixált kamatozású lakáskölcsönök költségmutatója ennél valamivel alacsonyabb volt, 3,33 százalék.

A felvett lakáshitelek háromnegyedét az igénylők használt lakás vásárlására, 11 százalékot új építésű lakás vásárlására fordították.

Építésre vagy bővítésre a folyósított lakáscélú jelzáloghitelek hét százalékát, felújításra és korszerűsítésre pedig három százalékát költötték az igénylők.

Utóbbi kategória iránt jelentősen nőhet a kereslet 2021-ben a Bank360 várakozásai szerint, ugyanis a január elsején induló lakásfelújítási támogatás előfinanszírozására februártól lehet majd felvenni az otthonfelújítási hitelt, amely legfeljebb három százalékos kamattal kínál hatmillió forint összegű jelzáloghitelt azoknak a családoknak, akik a saját ingatlanjukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni.

Borítókép: Kép: Tierra Mallorca / Unsplash