Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

7 millió ember életét érintő alapjövedelem-kísérletet finanszíroz a Twitter-vezér

Jack Dorsey, a Twitter milliárdos vezérigazgatója a héten bejelentette: tizennégy amerikai várossal fog együttműködni, hogy bevezessék az alapjövedelmet.

A kísérleti programokat városonként külön-külön fogják végrehajtani. A program támogatói szerint a garantált alapjövedelmek segíthetik a társadalmi különbségek áthidalását, míg a kritikusok azzal érvelnek, hogy ezzel a koronavírus-járvány okozta válságot növelhetik, hiszen az alapjövedelem arra ösztönözheti az embereket, hogy ne dolgozzanak.

Advertisement

Jack Dorsey a 7,5 milliárd dolláros vagyonából 3 millió dollárt költene az alapjövedelemmel kapcsolatos kísérletek finanszírozására. A Twitter-vezér a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítésére 1 millió dollárt adott – írja a Business Insider.

2020. július 9-én bejelentették, hogy a kísérlet 7 millió amerikai életére is hatással lehet 14 városban, köztük Los Angeles, Atlanta, Newark, New Jersey és Mississippi is. A részt vevő városok közül kettő, Jackson és Mississippi korábban már készített saját, alapjövedelemmel kapcsolatos kísérleteket.

A bevont városok egy még nem ismert időpontban indítanák a kísérletet, amit, ha sikerrel jár, kiterjesztenének az Egyesült Államok területére.

A program tervezői szerint az alapjövedelem amellett, hogy tompíthatja a koronavírus-válság gazdasági hatásait sokaknak segíthet kitörni a szegénységből. Kutatások szerint a garantált jövedelem lehet a legjobb módja a társadalmi rétegek közötti gazdasági szakadék enyhítésére.

Azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy ki lesz jogosult a támogatásra, és annak mennyi lesz az összege. Dorsey nyilatkozatában azt mondta, az alapjövedelmet a meglévő szociális programok rugalmas kiegészítéseként látja.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”