Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Fotó: Ben White // Unsplash

5+1 tipp, hogy ne csak olcsóbban, de környezetkímélőbben intézzük az iskolakezdést

Mutatunk pár trükköt, amivel pénztárca- és környezetkímélő is lehet a szeptemberi tanévkezdés.

Közeledik a szeptember, ami évről évre jókora kiadást jelent a szülők számára. Azonban vannak olyan lehetőségek és apró trükkök, amelyekkel nemcsak a családi kiadásokat lehet csökkenteni, hanem természeti értékeinket is óvjuk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtöttek 5+1 tippet, melyekkel a tanévkezdés pénztárca- és környezetkímélő is lesz.

1. Leltározzunk

Mielőtt őrült vásárlásokba kezdenénk, nézzük át, mi maradt tavalyról – jó-e még az iskolatáska, van-e még vízfesték, radír és ragasztó? Maradt-e füzet, csomagolóanyag. Gondoljuk át, hogy mire lesz szükség: ha csak három radírra, felesleges megvenni a tízdarabos készletet. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat fogjuk kímélni, hanem a felhalmozást is elkerüljük.

2. Kölcsönözzünk

Számos iskolában adnak a gyerekeknek úgynevezett tartós könyveket, melyeket több éven át több gyerek használhat. Az év végén a kukába (jobb esetben a szelektív gyűjtőbe) kerülő tankönyvek mennyiségét jócskán csökkenti ez a módszer. Tájékozódjunk az iskolában, hiszen amellett, hogy sokat spórolhatunk, a fák védelméért, a papírfelhasználás csökkentéséért is tehetünk.

3. Ne dobjuk el az iskolatáskát és a tolltartót

Ha van nagyobb testvér, barát, rokon, akkor igazán környezetkímélő megoldás lehet, ha a táska több gyereket is kiszolgál. A gyerekek nagy része persze iskolakezdésre szeret új táskát kapni: ha emellett döntünk, van lehetőség arra is, hogy petpalackokból újrahasznosított, strapabíró táskát és tolltartót vegyünk. A PVC-t mindenképp kerüljük!

4. Szerezzünk be uzsonnásdobozt

Már az iskolakezdés előtt gondoskodjunk arról, hogy miben viszi majd gyermekünk az uzsonnáját. Kerüljük a nejlonzazskót, és arra sem árt figyelni, hogy BPA-mentes dobozt válasszunk, hiszen ez a műanyag tiltólistás több országban. Engedjük, hogy az újrahasznosított uzsonnás dobozt gyermekünk válassza ki, így biztos lelkesen viszi majd az iskolába.

5. Keressük az újrahasznosított füzeteket, környezetkímélő ceruzákat

Nézzük meg, hogy a füzet újrahasznosított papírból készült-e, illetve ne legyen műanyag bevonata, csakis papír. Egyes termékek fekete-fehér újságpapírból készülnek, amihez negyedannyi víz szükséges, mint a fehér papír előállításához. A tolltartót pedig töltsük meg FSC fából készült ceruzákkal, amelyek alapanyaga felelős erdőgazdaságból és egyéb ellenőrzött forrásból származik.

+1 Válasszunk magyar terméket!

Különösen jó, ha találunk újrahasznosított, károsanyag-mentes magyar terméket, hiszen az import árukat rengeteget kell utaztatni, míg elérnek hozzánk. Ezzel nemcsak a hazai gazdaságot támogatjuk, de környezetünk terhelésének csökkentésért is teszünk.

Borítókép: Ben White // Unsplash

 

"A legbutább emberek, akiket ismerek, azok, akik mindent tudnak."