Pénz

250 millió forint kártérítést fizet utasainak a Wizz Air

Forbes
2019. július 31. 2 perc olvasás

Mintegy negyedmilliárd forint kompenzációt fizet az elégedetlen utasoknak a Wizz Air, írja közleményében a versenyhivatal.

A kártérítés célzottjai azok az utasok, akik a légitársaság 2010-ben bevezetett Wizz Flex szolgáltatását vették igénybe.

A Wizz Flex lényege, hogy a repülőjegy árán túl fizetve az utasoknak lehetőségük van repülőjegyük módosítására járatmódosítási díj nélkül, mindössze az esetleges vitel- és poggyászdíj-különbözet megfizetésével.

Ugyanakkor a Gazdasági és Versenyhivatalhoz beérkezett panaszok szerint több olyan eleme is van a Wizz Flexnek, amiről nem tájékoztatták megfelelően az utasokat.

Ilyen, hogy oda-vissza jegyvásárláskor csak a megkezdett odaútra szól a szolgáltatás, hogy több utas egyidejűleg vásárolt repülőjegyének módosítása nem lehetséges, vagy járatmódosítás esetén a fogyasztó számára felajánlott ár megegyezik a már megfizetett viteldíjjal, még akkor is, ha ugyanarra az időpontra, ugyanarra a járatra a módosítás keretein kívül vásárolható repülőjegy olcsóbb.

Sőt: 2016 januárja és szeptembere közötti járatmódosítások esetén az igénybe vevőknek nem csak a viteldíjak, hanem a dinamikusan változó poggyászdíjak különbözetét is meg kellett fizetniük.

A kompenzációban részesülő utasok száma 120 és 220 ezer közé esik, átlagosan 8,3 eurót kapnak – ezt a cég az utasok Wizz fiókjában írja jóvá, 5 évig lehet felhasználni, ezt követően automatikusan átutalják az SOS Gyermekfalu Alapítványnak.

Ezen felül a Wizz Air vállalta, hogy módosít a Wizz Flex szolgáltatáshoz kapcsolódó tájékoztatási gyakorlatán is, egyértelművé téve annak tartalmát.

Bár ez alapján úgy tűnik, kemény idők járnak a Wizz Airre, azért kijut a cégnek a jóból is. Fennállása óta első alkalommal került fel az AirlinerRatings.com biztonsági listájára, mely szerint a világ 10. legbiztonságosabb légitársaságának számít.

És persze a bevételek is rendben vannak, Váradi József alapító-tulajdonos egy friss interjúban azt mondta:

„Jelenleg a Wizz Air a legalacsonyabb költségekkel működő, legprofitábilisabb légitársaság egész Európában, emellett pedig az idei adatok szerint a legzöldebb légitársaság is.”

Elvesztette fizetése felét a Ryanair vezérigazgatója