Pénz

21,4 milliárdot szórt ki startupoknak és kkv-nak az EU

Forbes
2020. június 30. 2 perc olvasás

A finanszírozási program a járvány okozta válság kihívásaival szembenéző, új projektek ösztönzésére indult.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) válságkezelési kezdeményezésére körülbelül 1500 innovátor jelentkezett 44 országból – derül ki az EIT közleményéből.

Az EIT válságkezelési alapjának 60 százalékát az innovatív induló vállalkozásoknak (startupoknak), nagyvállalatoknak és kkv-knak juttatják el, további 40 százalékát a járványkezelési projektek kapják. A kiválasztott projektek és vállalkozások listáját a következő hetekben teszik közzé.

Az ún. Vállalkozástámogatási eszköz azokat a cégeket támogatja, akiket nagyban érintett a járvány okozta válság, a beruházásaik elapadtak, és jelentős pénzforgalmi problémáik merültek fel. A pénzügyi és technikai segítségnyújtási hálózat célja, hogy segítsen az innovatív vállalkozásoknak, hogy könnyebben átvészeljék a válságot és felgyorsíthassák a növekedésüket.

A finanszírozandó kiválasztott vállalkozásokkal és innovációs projektekkel kapcsolatos további részleteket a következő hetekben teszik közzé.

Az EIT az EU független szerve, a 2008-ban alapított intézet célja az innováció előmozdítása a tagállamokban, központja Budapest. A komoly pénzügyi alappal dolgozó EIT a befektetője többek között több magyar alapkezelő alapjának is (Dayone Capital, OXO, Euroventures).

A támogatás az EIT nyolc tudományos és innovációs társulása között így oszlik meg:

  • EIT Climate (8, 4 millió euró): azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a széndioxid-kibocsátás nélküli gazdaságra való átállást.
  • EIT Digital (7,65 millió euró): Európa digitális átalakulását igyekszik ösztönözni.
  • EIT Food (10,25 millió euró): az élelmiszer-innováció és előállítás fejlesztésével foglalkozik.
  • EIT Health (9,85 millió euró): igyekszik több lehetőséget biztosítani az európaiaknak, hogy egészségesen éljenek.
  • EIT InnoEnergy (7,4 millió euró): a fenntarthatóság fejlesztésén dolgozik.
  • EIT Manufacturing (9,8 millió euró): a feldolgozóipar versenyképességét igyekszik fejleszteni.
  • EIT RawMaterials (3,3 millió euró): azon dolgozik, hogy a nyersanyagokat Európa egyik legfontosabb erősségévé alakítsa.
  • EIT Urban Mobilty (3,35 millió euró): igyekszik megoldást kínálni a városok mobilitási kihívásaira.