Pénz

1,6 milliárdos bírságra ítélt a GVH két társkereső oldalt

Forbes
2020. augusztus 17. 2 perc olvasás

Tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben a Be2.hu és az Academicsingles.hu a a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint, 1,6 milliárdos bírságot kapott a luxemburgi üzemeltető.

A GVH megállapította, hogy a Be2.hu és az Academicsingles.hu társkereső weboldalak számos módon tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben, áll a hivatal sajtóközleményében. A hatóság 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki az oldalakat működtető luxemburgi cégre és kötelezte egyes gyakorlatainak megváltoztatására.

A társkeresők következő módokon tévesztették meg a fogyasztóikat:

1. Ingyenesnek hirdették a weboldalak használatát, de a szolgáltatás lényege, a társkereséshez szükséges üzenetküldés csak díjfizetéssel volt lehetséges.

2. Megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, automatikus meghosszabbodásáról és áráról. Sok fogyasztó nem volt tudatában annak, hogy ténylegesen milyen időtartamú és összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet.

3. Nem ismertették átláthatóan a lemondás lehetőségét és formáját. A fogyasztói panaszokat nem kezelték megfelelően, a bejelentések ellenére sem változtatták meg a tájékoztatási gyakorlatukat.

Az 1,6 milliárd forintos bírságon kívül a GVH arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa a jogsértő gyakorlatait, és tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon. A határozat megállapításai alapján a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni.

Fotó: Candice Picard / Unsplash