Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

120-150 ezer forintért is találni albérletet Budapest belvárosában

Turisták hiányában nagyot estek a belvárosi ingatlanárak, a vidéki nagyvárosokban is érezhető a csökkenés.

Még nem tértek vissza a külföldiek a budapesti ingatlanpiacra a járvány miatt, írja közleményében a Duna House. A cég adatai szerint korábban a fővárosi kereslet közel 80 százalékát a külföldi diákok és turisták tették ki, hiányukban pedig 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú kiadásra. A kínálat növekedése miatt csökkent az átlagár: esetenként akár 15-30 százalékos is lehet a bérleti díjak csökkenése.

Külvárosi árak Budapest belvárosában

Mivel a rövid távú lakáskiadás piaca a turisták elmaradásával szinte teljesen leállt, a legtöbb bérbeadó a hosszú távú megoldásokat keresi. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint a jelenségnek a vidékről Budapestre költöző magyar diákok lehetnek a nyertesei.

„Már a belvárosban is található 120-150 ezer forintos havi lakbérért kiadó lakás, amely eddig leginkább a külvárosi kerületekre volt jellemző.”

A vidéki nagyvárosokban kevésbé ugyan, de szintén észlelhető a visszaesés. Debrecenben, Szegeden és Pécsen már 90 és 130 ezer forint között is található jó elhelyezkedésű lakás.

Az ingatlanközvetítő hálózat azt tanácsolja, hogy aki Budapesten rövid távú kiadásról hosszúra áll át, mindenképp foglalja írásba a szerződést és határozza meg pontosan a bérleti időtartamot. A bérlők pedig úgy járhatnak jobban, ha hosszú távú szándék esetén minél külsőbb kerületet választanak a fővárosban: a belső részek lakástulajdonosai ugyanis hamar visszaállhatnak a rövid távú megoldásokra.

Sok múlik az Airbnb-n

Ugyanakkor a rövid távú lakáskiadás piacát nagyban befolyásolhatja az Airbnb-szabályozás. Az állam az önkormányzatokra bízta a szigorítások lehetőségét, amelyek a következő hónapokban hozhatják meg rendeleteiket. Azokban a kerületekben, ahol a helyhatóság enyhébb feltételeket szab meg, dinamikusabban nőhet a kereset és vele együtt az átlagár is.

A szigorúbb szabályozást bevezető önkormányzatoknál viszont még kisebbre zsugorodhat a piac, így akár Budapest belvárosán belül is jelentős árkülönbségek alakulhatnak ki jövőre.

Kép: Unsplash/ Chuttersnap

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.