Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

100 Mészáros-vagyonnal lett gazdagabb az idén Elon Musk, már ő a második

Nagyon megszedte magát Elon Musk, a Tesla részvényeinek szárnyalásával a vagyona csak az idén közel 100 milliárd dollárral nőtt.

A járvány márciusi hulláma ugyan komoly részvénypiaci összeomlást okozott, de azóta többnyire megukhoz tértek az indexek, 1-2 papírhoz pedig igen kegyesek voltak a kereskedők. Az S&P 500 bő másfélszerése emelkedett március dereka óta, de az Amazon, az Apple vagy épp a Zoom is nagyot drágult.

Ám ezek mind elbújhatnak a Tesla mögött, amelynek jegyzése bő ötszörösére emelkedett március óta:

akkor 85 dolláron szerénykedett, míg tegnap már 520 dollár fölött zárta a kereskedést.

A Tesla teljes piaci kapitalizációja így az elmúlt 8 hónapban 76 milliárd dollár körülről 460 milliárd dollár fölé emelkedett.

Elon Musk a Tesla fő részvényese, a részvények nagyjából negyede az övé. Az tehát, hogy a vállalat piaci kapitalizációja 390 milliárd dollárral ér többet, Musk vagyonát közel 100 milliárd dollárral dobta meg. Így Musk – Igaz, nem a Forbes, hanem a gyakrabban frissülő Bloomberg Milliárdos Indexének második helyére ralizott,

128 milliárd dolláros vagyonával maga mögé utasítva Bill Gates-et, Mark Zuckerberget vagy épp Warren Buffetot.

Kép: Taun Stewart // Unsplash
A Tesla aranyat ér. Kép: Taun Stewart // Unsplash

A Tesla és a SpaceX vezérét már csak az Amazon feje, Jeff Bezos hagyja le – ő azért tekintélyes összeggel, közel 60 milliárd dollárral. Az is beszédes, hogy az év elején Musk még csak a lista 35. helyén szerepelt.

Mivel Elon Musk vagyona akkora összeg, amit elképzelni nehéz, viszonyításképp érdemes megjegyezni, hogy abból kifizethetné a teljes magyar államadósságot és még maradna is némi aprója, úgy 20 milliárd dollárja. De Musk – ha esetleg megunná a vállalkozását – vehetne a vagyonából 21 milliárd darab Big Mack-menüt is a Tesla-központhoz legközelebbi McDonald’s-ban.

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.