Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

1 font lassan 1 dollárt ér, csak ennyire tett be a brexit a briteknek

Egyes brit reptereken közel 1:1 arányban váltják a fontot dollárra, írja a BBC. A jelenség mögött a brexittárgyalások okozta gazdasági bizonytalanság áll.

Azok, akik az Egyesült Királyság legnagyobb repterén, a Heathrow-n szeretnének fontot dollárra váltani, meglepődhetnek, amiért csak 1,05 dolcsi üti a markukat az egyébként sokkal erősebbnek gondolt angol font fejében.

Pedig a jelenség nem új, április 16. óta esik a két pénznem közötti árfolyamkülönbség, jelenleg 11,77 százalékos csökkenésnél járunk – összehasonlításképpen a 2008-as válság idején 1 font nagyjából 2 dollárt ért.

De persze az euróval sem jobb a helyzet, vannak helyek, ahol a turistáknak 1 font fejében mindössze 92 centet ajánlanak.

Bár az árfolyamzuhanásnak több oka is lehet, a szakértők szerint a brexit a leghangsúlyosabb mind közül. Ian Stafford-Taylor, a pénzváltással foglalkozó FiarFx ügyvezetője a „megannyi tárgyalási feltételt, miniszterelnökök lemondását, és további vezetési változásokat” jelölte meg, mint a fontot leginkább gyengítő körülményeket.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a reptereknél olcsóbb pénzváltó helyek is vannak, de a helyzet ennek ellenére is nyugtalanító. Stafford-Taylor szerint addig nem is lesz jobb, amíg bizonytalanság övezi az ország jövőjét.

„Meglátjuk, hogyan alakul az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, addig is viszont még több bizonytalan tényezővel nézünk farkasszemet, a bizonytalanság pedig az egyik legveszélyesebb faktor, ami hathat a pénzügyekre.”

Oszd meg!