Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az árverés, amin józan ésszel nem licitálnál, mégis megteszed

Jó eséllyel nem is elsősorban az aláírásokért, mint inkább a jótékony cél miatt kelhetnek el tízezres nagyságrendű árakért az Autistic Art Alapítvány könyvaukcióján olyan mai szerzők művei, mint Nádasdy Ádám, Kepes András, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos vagy Závada Pál. A civil szervezet így szeretne újabb támogatókat is bevonni az adakozásba, akik korábban a százezres, milliós értékű műtárgyakra nem mozdultak rá. A mostani online aukció az első ebben a műfajban, kortárs könyveket nem volt eddig szokás árverezni, hiszen még dedikálva is egyszerűbb és olcsóbb azokat beszerezni.

„Mindenki más, mindenki egyenlő, mindenki ugyanannyi” – ezt írta Jól láthatóan lógok itt című verseskötetébe (és egy Shakespeare-fordításába is) a majdani könyvtulajdonosnak Nádasdy Ádám. Az Autistic Art kedd délután indult online árverésén ezzel a kötettel együtt összesen 51 mű kerül kalapács alá csütörtök estig, ezzel az akciójával a civil szervezet úttörő az aukció piacon. Nem igazán rendeztek ugyanis eddig kortárs könyvekből árverést – miért is tette volna bárki, hiszen a mai íróktól könnyen be lehet szerezni egy-egy aláírt, sőt névre szólóan dedikált könyvet a könyvvásárokon és -bemutatókon.

„Amikor megszületett a könyvaukció ötlete, azt gondoltuk, talán újabb adományozói kört tudunk ezzel megszólítani, olyan értelmiségieket, akik eddig nem jártak az aukcióinkon, nem kaptak onnan ajándékot, vagy csak nem tudtak százezreket, milliókat költeni, ha akartak is jótékonykodni” – mondja Kovács Henrietta, az alapítvány ügyvezetője. A könyvek többségét ugyanis 11 ezer forintos kikiáltási áron hirdették meg – Henrietta szerint ennek számmisztikai jelentősége van, hiszen éppen ennyi autista otthont támogat a szervezet –, de még a tételek közt csomagok kikiáltási ára sem megy 20 ezer forint fölé. Ilyen például a Poket ifjúsági sorozata vagy Náray Tamás Zarah trilógiája. Került egy kis zene is a válogatásba: Dés László és Geszti Péter A Pál utcai fiúk című musical CD-je, illetve Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar egy koncertfelvétele.

Vagyis azok is támogathatják most az autista otthonokban élőket, akik pár tízezer forintot szánnának ilyen célra.

Kovács Henrietta ügyvezető az Autistic Art irodájában. Fotó: Sebestyén László

„Persze, megtehették volna az olvasók, hogy a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon dedikáltatják ezeket a könyveket, de a licitálással társadalmi ügyet is segítenek, ráadásul az írók, akikkel felvettük a kapcsolatot, sokszor személyes üzenetet írtak a kötetekbe” – mondja Henrietta. Tompa Andrea például egy egész hónapig dolgozott azon, hogy a pár éve Libri-díjat elnyerő Omerta és az idén szintén Libri-díjra jelölt Haza oldalait végigjegyzetelje. „Minden könyvben körülbelül 25-30 jegyzet van, kommentárok a szöveghez, olyan természetűek, amelyek kételyek, kérdések, források, vagy munka közbeni folyamatokra utalnak. Kvázi ami eszembe jutott és azt gondoltam, hogy az olvasónak szórakoztató lesz” – mondta a Forbes.hu-nak a szerző.

Nádasdy Ádám szerint újra hozzá kell szoktatni az embereket Magyarországon, hogy ne mindent az államtól várjanak (amely persze az ő adójukat osztja szét), hanem közvetlenül is érezzék magukat felelősnek egy-egy dologért — esetünkben az autista emberekért és családjukért.

„Nagyon jónak és fontosnak tartom az ügyet — nemcsak azért, mert az érintettek ezáltal némi segítséghez jutnak, hanem azért is, mert adakozni jó – mondja. – Hogy én vennék-e ilyen könyvet? Ezt tőlem ne kérdezze, mert én a szerzőket szinte mind ismerem, tőlük én bármikor kaphatnék (néha kapok is) dedikált könyvet. Viszont más személyes dolgot (grafikát, kedves tárgyat) alighanem vennék én is” – tette hozzá Nádasdy.

Bereményi Magyar Copperfieldje kapta a Libri irodalmi díjat, Grecsó bármit ír, falja a nagyközönség

Éppen bevezetik őket az aukciós piacra

A kortárskönyv-aukció lényegében értelmezhetetlen kategória, hiszen a jelenlegi írókkal szinte bármikor lehet dedikáltatni az alkotásukat, így az Autistic Artnál nyilván a jótékony cél fogja meggyőzni az érdeklődőket – mondja Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője. Az alapítvány egyébként kért könyvet az antikváriusoktól is, kaptak is egy doboznyi kötetet például Szabó Magda, Esterházy Péter és Faludy György aláírásával, de végül úgy döntöttek, hogy ezeket majd az őszi, nagy aukciójukon fogják elárverezni. Bíznak ugyanis abban, hogy ott nagyobb összegért kelnek el ezek az alkotások.

A kortárs írók közül azoknak a műveit, akik az elmúlt 10-15 évben hunytak el, éppen mostanában kezdték bevezetni az aukciós piacra, így tényleg reális elképzelés, hogy ezekért a kötetekért már több tízezer, sőt százezer forintot is fizetnek majd a gyűjtők.

„A szakmában született közmegegyezés alapján szép lassan tudjuk ezeknek a könyveknek az aukciós piacát felépíteni, Kertész Imre köteteiért például már fizettek százezres nagyságrendű árat egy online aukción, de Esterházy Péter, Szabó Magda, Petri György, Kányádi Sándor és Faludy György dedikált, könnyen hozzáférhető kötetei is fogynak, így ezek is egyre többet érnek” – mondja Bálinger Béla.

Amíg azonban az antikváriumokban 50-60 könyv várja a polcokon aláírva a vevőket egy-egy szerzőtől, addig a normális aukciós piacon esély nincs a felárra a szakember szerint. Azonban lassan a nagy antikváriumi online árveréseken is felbukkannak a pár éve elhunyt szerzők művei.

Henriettáék igyekeznek újabb és újabb tematikus árveréseket kitalálni. Fotó: Sebestyén László

Egy évben többször

Az Autistic Art évek óta szervez aukciókat, és a befolyó bevételből a lakóotthonokat támogatja. A hagyományos, őszi aukciójukon 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt 35 millió forint jött be, ám a covid miatt tavaly már online tudták csak megtartani az eseményt. Ezeken az eseményeken kortárs művészek alkotásai mellett az autista lakóotthonokban készült rajzokkal díszített portékákat, például borokat, ajándékcsomagokat, ruhadarabokat is meghirdetnek. „Szerencsére két árverésből nagyjából meglett ugyanez a 35 millió forint körüli összeg, de a tavalyi mindenkinek nehéz év volt” – mondja Henrietta.

A támogatásokból azért tudtak minden egyes lakóotthonnak higiéniai eszközöket vásárolni, otthononként 300 ezer forintért, de igyekeznek bővíteni a bevételi forrásokat a mindennapi működéshez is.

Áprilisban a Bortásaság segítségével rendeztek már egy tematikus online aukciót, akkor is új, inkább tízezres összegekkel támogató patrónusok bevonása volt a cél, de azért akadt 150 ezer forintos borkülönlegesség is a tételek között. Akkor 2,5 millió forint volt a bevétel – hasonló nagyságrendet várnak a könyvaukción is. „Abban is bízunk, hogy akik a kisebb online árveréseinken részt vesznek, az oldalunkon maradnak, körülnéznek, netán nekünk ajánlják az adójuk egy százalékát, vagy egy-egy konkrét fundraisingnél számíthatunk majd a segítségükre” – mondja Henrietta, aki szerint éppen ezért folyton igyekeznek újabb és újabb tematikus árveréseket kitalálni.

„Ráadásul talán így lesznek, akiket jó érzéssel tölt el, hogy egy évben többször is megengedhetik maguknak a jótékonykodást.”

A könyvárverés ötlete még 2020 elején jött, Ott Anna, a Margó Irodalmi Fesztivál egyik szervezője a Hadik Kávéház művészeti vezetője segített az Autistic Artnak kortárs írókat, költőket megszólítani, úgy, hogy elküldték nekik a lakóotthonokban alkotó autista fiatalok rajzait, és megkérték, hogy írjanak hozzá pár sort akár verset, akár prózai szösszenetet. Ezeket szerették volna aztán kiállítani, csakhogy közbejött a covid.

„Amellett, hogy az autista lakóotthonokat támogatják a licitálók, most az is plusz lehet nekik, hogy az utóbbi egy-másfél évben nem volt könnyű azért az írókkal találkozni a járvány miatt, vagyis a dedikálások egy része elmaradt” – mondja Ott Anna, aki szerint a kézírás amúgy is mindig szép emlék, ha tudja, ő maga is általában aláíratja a könyveket, amiket megvesz.

„Talán így lesznek, akiket jó érzéssel tölt el, hogy egy évben többször is megengedhetik maguknak a jótékonykodást.” Fotó: Sebestyén László

A mostani dedikálások egy részét szándékosan homályosan mutatják csak az aukciós oldalon, hogy ne szpojlerezzenek, Henrietta szerint nagyon személyes például Láng Zsolt Bolyai című (tavalyi Libri-díj-nyertes) könyvének és Péterfy-Novák Éva Egyasszonyának aláírása. Akad egy-két könyv, amit majd utólag, személyesen a licitet elnyerőnek szeretne aláírni a szerzője. Így például megtalálták Jaksity György És a világot elönté a szmötyi című írásának egy régi példányát (ez az egyetlen antikvár könyv a kínálatban), illetve az utolsó pillanatban Balatoni József, vagyis Jocó bácsi, a sztártanár is felajánlotta négy kötetét, azzal, hogy a személyesen a vásárlónak címzi majd a dedikálást.

Az Autistic Artot (korábbi nevén Mosoly Otthon Alapítványt, mely nem összekeverendő a ma is működő Mosoly Alapítvánnyal) Jaksity György, a Concorde Zrt. alapítója – igazgatósági elnöke hozta létre 2006-ban. A szervezet költségvetése rendre 70 millió forint körül volt az utóbbi években. Jaksity azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy Budapesten is alapítson autista fiatalokat ellátó lakóotthont, miután apaként szembesült vele, hogy az önálló életre képtelen fiatalok csak speciális otthonokban tudnak megfelelő ellátással és terápiákkal, biztonságban és társas kapcsolatokat sajátos igényeik szerint garantáló közösségben élni. Ám a misszió változott, így az alapítvány a Magyarországon már meglévő, civil fenntartású lakóotthonok folyamatos működésének segítésére és legfőképpen anyagi támogatásuk megteremtésére fókuszálva tevékenykedik. Az Autistic Art mintegy ernyőszervezetként segíti ezt a tizenegy lakóotthont, melyek költségvetésének egyharmada állami támogatás. Egy újabb harmadot adnak a fiatalok szülei térítési díjként, és a maradék hányadot kell az otthonoknak maguknak előteremteni. 

Oszd meg!