Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2600 milliárd forint volt a tét Európa legdrágább válásában

Nyáron teljes titokban vált el egymástól a korábbi brit szépségkirálynő, Kirsty Roper és Ernesto Bertarelli gyógyszeripari mágnás, a harmadik leggazdagabb svájci. A férj vagyonát 8,5 milliárd dollárra becsüli az amerikai Forbes. Exfeleségéről már eddig is azt írta a brit bulvársajtó, hogy vagyonosabb, mint Erzsébet királynő. A válás után tényleg gazdagabb lett.

Bill Gates és Jeff Bezos válása világszerte a címlapokra került, de nem csak az Egyesült Államokban vannak milliárd dolláros válások.

Jellemző a svájci és a brit bulvármédia közti különbségre, hogy az alpesi ország fényűző életet élő 56 éves milliárdosa, Ernesto Bertarelli válásáról utóbbi számolt be elsőként. Hiába, Nagy-Britanniában sokkal nagyobb hagyománya van a mások magánéletén csámcsogásnak, mint Svájcban.

Persze a briteknek van is „érdekeltsége” a hatalmas összegű válásban. Bertarelli felesége ugyanis az a Kirsty Roper volt 2000 óta, aki korábban szépségkirálynőként és énekes-dalszerzőként lett ismert.

Fotó: Kirsty és Ernesto Bertarelli. Itt még minden szép és jó volt. Fotó: Kirsty Bertarelli / Facebook

Vitorlásőrült örökös

Ernesto Bertarelli Rómában született, csak 24 éves korában vette fel a svájci állampolgárságot. Apjuk 1998-as halálakor, 33 évesen örökölte meg testvérével, Donával a Serono gyógyszeripari céget, amely főleg a szklerózis multiplex kezeléséhez alkalmazott Rebif nevű orvosság kifejlesztésével lett ismert. Ernesto és Dona azonban kilenc év után megvált a cégbeli tulajdonrészétől – 13 milliárd dollárért adták el azt a német Mercknek.

Pedig nem voltak sikertelen cégvezetők: az amerikai Forbes szerint 2,4 milliárd dollárosra sikerült növelniük regnálásuk alatt a vállalat bevételeit. Nem is hagyták az üzleti életet teljesen maguk mögött.

A Bertarellik családi befektetési csoportja, a londoni székhelyű Waypoint Group irodaházakba fektet és gyógyszeripari cégekkel üzletel, Ernesto pedig a Neue Zürcher Zeitung szerint továbbra is fontos háttérszereplője a gyógyszeriparnak egy másik cégén, a Gurnet Point Capitalon keresztül.

Emellett Donával együtt ők vezetik a Bertarelli Alapítványt, amely főleg a tengeri élővilág megmentését és egészségügyi kezdeményezéseket támogat.

Bertarelli emellett fektetett startupokba, például a német Zenjobba és a felhőalapú szolgáltatást kínáló Wasabiba, amivel az Amazon kihívója akart lenni a piacon. Ez a nagyívű cél egyelőre azért nehezen látszik teljesíthetőnek.

A német Handelsblatt egyébként nemes egyszerűséggel a legkúlabb svájci milliárdosként hivatkozott nemrégiben Bertarellire, akinek az alapítványi szerepvállalása az óceáni élővilág megőrzésére nem az egyetlen kapcsolódása a tengerekhez. Sőt, valószínűleg sokkal jobban kedveli a vizet, mint a gyógyszeripart.

Ernesto Bertarelli 2006-ban. Fotó: Rama / Wikimedia

Imád vitorlázni, saját csapatával, az Alinghivel többször megnyerte a sportág rangos versenyét, az Americas Cupot. Győzelmenként nagyjából 100 millió dolláros kiadásokkal kellett számolnia.

„Mielőtt rendesen tudtam volna járni, már vitorláztam. Apám is vitorlázott, a nyári vakációinkat rendszerint hajón töltöttük. Kishajóm előbb volt, mint robogóm” – mondta kedvenc hobbijáról a Financial Timesnak.

A képességeit olyannyira elismerik, hogy Jacques Chirac francia elnök 2003-ban még állami kitüntetést is adományozott neki a győzelmeiért.

Az amerikai Forbes szerint harmadik leggazdagabb svájci emellett lelkes műgyűjtő hírében áll, de nem szeret vele büszkélkedni, milyen művészeti alkotásokat szerzett meg.

Szépségkirálynőből popdíva

Bertarelli 1997-ben ismerkedett meg egy szardíniai partin az akkor 26 éves Kirsty Roperrel. „Nagyon sok lány volt ott, aki őt akarta. De azt hiszem, engem egyszerűen naivan frissítőnek látott” – emlékezett vissza első találkozásukra Roper.

Szerelmükből 2000-ben házasság lett, Roper a Bertarelli nevet is felvette. Rosszindulatúan akár aranyásónak is lehetne bélyegezni a nőt, de az igazság az, hogy neki sem kellett nélkülöznie soha. Családneve összeforrt cégükkel, és Roperék a mai napig érdekeltséggel rendelkeznek a világ egyik legnagyobb kerámia-manufaktúrájában, a Churchill Chinában.

1988-ban, 17 évesen ő lett Miss UK, Nagy-Britannia szépségkirálynője, aztán ugyanabban az évben a Miss Worldön második helyezést ért el.

Ezután – kiélve a már iskoláskorában is meglévő írói ambícióit – dalszövegíróként és énekesként próbált meg magának hírnevet szerezni.

Legnagyobb sikere a részben általa írt Black Coffee, amivel az All Saints nevű lánybanda 2000-ben a brit slágerlisták élére ugrott. 2021-ben hallgatva ez igazi kordokumentum arról, hogy a 2000-es évek kiábrándító popzenei kínálatának milyen számok adták meg az alaphangot az évtized elején.

Roper azt mondja, a dalt Bertarelli iránt érzett szerelme ihlette. A brit bulvár ritkán foglalkozott az egykori szépségkirálynővel, a szigeten éppen elég botrányos sztorit lehetett tálalni az olvasóknak. De ha már írtak róla, akkor természetesen szerettek túlozni.

A Mirror például nagyvonalúan a leggazdagabb britek közé emelte – egyszerűen az ő vagyonához számította férjéét –, így jött ki, hogy Roper gazdagabb, mint Adele, J.K. Rowling és II. Erzsébet királynő – együttvéve.

Elbújhat a NER

Október elején jelentette be szóvivőjük, hogy különválnak. A szűkszavú közlemény nem tért ki arra, hogy mi vezetett a váláshoz.

„Ernesto és Kirsty Bertarelli szomorúan erősítik meg, hogy elváltak. A döntést közös megegyezéssel hozták meg, és barátságban váltak el egymástól.”

Hogy a színfalak mögött mit jelentett a barátságban elválás, nem tudni, mindenesetre volt mit elosztani a felek között. Amíg együtt voltak, Ernesto 8,5 milliárd dollárra (2600 milliárd forint) becsült vagyonából előszeretettel lepte meg Kirstyt drága ajándékokkal.

2011-ben, a 40. születésnapjára a feleségnek majdnem egymilliárd forintért rendezett luxusparit Miamiban. 200 vendéget utaztatott Floridába, az egészhez még hozzácsapta ajándékként a Vava II nevű 97 méter hosszú jachtot, ami mellett a NER Lady MRD-je a maga 42 méterével nevetséges teknőnek tűnik.

Utóbbit különben is meg lehet már venni potom 6 milliárd forintért, míg a Vava II-ért Bertarelli több mint 45 milliárd forintnyi összeget fizetett. Csak az újratankolása 100 millió forintba kerül.

A Vava II születésnapi ajándék volt. Fotó: smitheroons / Wikimedia

God save Kirsty

Három gyerekük – akiknek a Genfi-tónál egy kis állaktertet is felhúztak alpakákkal, lóval, disznókkal és pávákkal – felügyeleti jogáról nem tudni. Közülük Chiara 19 éves, így nagykorú, de a 15 éves Falco és a 13 éves Alceo még nem.

Elképzelhető, hogy ez a megegyezés sem ment nehezen. Kirsty ugyanis korábban beszélt arról, hogy bár megengedhetnék maguknak, soha nem alkalmaztak bébiszittert vagy házvezetőt: gyerekeikkel mindig maguk foglalkoztak, ők főztek rájuk és sok időt töltöttek velük.

 A jópár ország GDP-jét meghaladó vagyonból Roper végül 414 millió frankot, mintegy 148 milliárd forintot vitt el – ez az összeshez képest szinte kevés, de aligha elégedetlen.

Ha mégis, akkor talán a pénz mellé járó, Genfi-tó partján álló villával és a gstaadi hétvégi házzal vigasztalódik. Meg azzal, hogy minden idők leggazdagabb elvált brit nőjeként már tényleg nagyobb a tőkéje, mint a kirányőjének, akinek 500 millió dolláros vagyont becsült az amerikai Forbes.


Németországot lehet nem szeretni és imádni, egy azonban biztos: európai és gyakran globális kitekintésben is megkerülhetetlen, ami ott történik. Ha meg nem, akkor simán csak érdekes.

A szeret, nem szeret dilemmáját az országgal kapcsolatban a Rammstein dolgozta fel a legjobban. A „Mein Herz im Flammen, will dich lieben und verdammen” vagyis lángol a szívem, szeretni és átkozni akarlak sor a Deutschland című számukban – na meg a megjelenésekor kisebb felhördülést okozó klipben – olyan tökéletesen foglalja össze, mit érezhet az ember a hazája iránt – nem csak, de főleg akkor, ha német, és az ismert események vannak mögötte a 20. században –, hogy arra talán még Johann Wolfgang Goethe is csettintene és headbangelne egyet.

Ez a rovat időről időre körüljár néhány németországi témát, meg persze a DACH-országok másik két tagját, Ausztriát és Svájcot sem hagyja majd figyelmen kívül. Mármint sicher, hogy nem.

A német focista, aki pénzt csinál az aputestéből

Borítókép: Kirsty Bertarelli és Ernesto Bertarelli 2019-ben Fotó: Kirsty Bertarelli / Facebook

Oszd meg!