Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderült az Amazon hány százaléka marad Jeff Bezos kezében a válás után

Jeff Bezos megegyezett a feleségével, aki a válás után a világ harmadik leggazdagabb nője lesz. 

A világ leggazdagabb embere válik, Jeff Bezos vagyonának alapja a világ egyik legértékesebb cége, az általa alapított Amazon e-kereskedelmi óriás, melynek legnagyobb részvényese. A Twitteren jelentette be, hogy az Amazonban birtokolt részedésének 75 százaléka a kezében marad a válás után is, összesen a vállalat 12 százaléka lesz az övé. Ezenfelül továbbra is ő lesz az egyedüli tulajdonosa a Blue Origin űrtechnológiai cégnek és a tekintélyes Washington Post újságnak is. A felesége is tulajdonos marad a cégben, az ő részvényei feletti szavazati joggal továbbra is Jeff Bezos rendelkezik majd.

A részvényesek megnyugodhatnak, Bezos ugyanis továbbra is kontroll alatt tartja majd a céget.

Jeff és MacKenzie Bezos januárban jelentették be, hogy 25 év után válnak. A legnagyobb kérdés az volt, mi lesz az Amazonban birtokolt részesedésükkel, ha ugyanis MacKenzie igényt tartott volna a pakett felére, az gyengítette volna Bezos pozícióit. Már januárban hangsúlyozták, békében válnak el, a vagyon nagyságához képest viszonylag gyorsan meg is egyeztek, úgy tűnik.

MacKenzie is felkerül a Forbes milliárdos listájára. 4 százalékos része marad az Amazonban, összesen 19,7 millió részvény, aminek értéke 35,7 milliárd dollár. Ezzel a világ 25. leggazdagabb embere lett, a harmadik leggazdagabb nő. Bár a Forbes még nem frissítette Jeff Bezos adatlapját, a válás után is valószínűleg marad a világ leggazdagabbja, 100 milliárd follár feletti vagyonnal (Frissítés: Bezos 110 milliárd dolláros vagyonnal maradt az élen).

Noha az együtt felhalmozott vagyon nagy részéről lemondott, de épp ezért nagyon is jól járt MacKenzie. A befektetők nyugodtak, gyakorlatilag minden marad a régiben: az Amazon tőzsdei értéke nem csökkent jelentősen, a bejelentés után alig 1 százalékkal esett az árfolyam. Mondhatjuk, 4 százalékkal jobban jár, a részesedés ugyanis értékesebb, minth a család kezében lévő pakett felét vitte volna (főszabály szerint Washington államban erre jogosult is lett volna), azt ugyanis biztosan megszenvedte volna az árfolyam. Kisebb, de értékesebb rész maradt tehát nála. Jeff Bezos sok fórumon elmondta már, a feleségének is hatalmas szerepe van az Amazon sikerében, a céget ketten vitték az elején.

Oszd meg!