Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Árnyékmilliárdosként élt a repülőbalesetben elhunyt egyik leggazdagabb román

Hétfő reggel számoltunk be a 68 éves Dan Petrescu, Románia egyik leggazdagabb emberének milánói magánrepülőgép-balesetéről. A hárommilliárd eurós vagyonú Petrescuról kevesett tudott a média: vagyonával sosem hivalkodott, üzleti érdekeltségeiről is keveset tudni.

Petrescu az egyik leggazdagabb romániai származású üzletember volt, vagyonát az olasz lapok 3 milliárd euróra becsülték. A vasárnap elhunyt üzletember nem véletlenül kapta az „árnyékmilliárdos” becenevet: magánrepülőgépén kívül – ami szenvedélye volt – nem élt hivalkodó, fényűző életmódot, üzleti érdekeltségeit sem kötötte a nagyvilág orrára.

Vagyonát az Opel Romania-val, a Metro és a Real üzletláncok Romániába való bevezetésével szerezte, utóbbit 300 millió eurós tranzakcióban vette át az Auchan.

Dan Petrescu, a néhai árnyékmilliárdos. Fotó: Zazoom Social News, Twitter

Ingatlanportfóliója is jelentős: Bukarest központjában a legnagyobb ingatlanbefektetőként tartották számon,

több kereskedelmi parkja, hipermarkete és bevásárlóközpontja is volt a régióban.

Petrescu a Ceaușescu-uralom idején menekült el Romániából, 1989-ben tért vissza szülőhazájába, akkor már német-román kettős állampolgárként. Az elhunyt milliárdos a „brassói vámpírként” emlegetett Ion Țiriac, a romániai Forbes összeállítása szerint 3. leggazdagabb román üzletemberének gyakori üzlettársa is volt. A volt élsportoló Țiriac-al közös szenvedélyük volt a tenisz, Petrescu több teniszversenyt is rendezett Németországban.

Keresztelőt ünnepeltek volna

A milánói Linate reptérről szállt fel a milliárdos vezette kis magánrepülőgép Szardínia felé, nem sokkal a felszállás után azonban egy üresen álló ipari építkezésre zuhantak. A balesetben mind a nyolc utas meghalt, köztük Petrescu felesége, Regina Dorotea Petrescu Balzat (65) valamint fia, Dan Stefan (30) is, írja a The Washington Post. A szerencsétlenségben egy olasz család – a 33 éves Filippo Nascimbene, felesége, Claire Stephanie Caroline Alexandrescou, egyéves gyermekük, Raphael és Claire édesanyja, a román állampolgárságú Miruna Anca Wanda Lozinschi – is életét vesztette.

A román és brit média értesülései szerint az utasok az egyéves Raphael szombati keresztelőjét ünnepelték volna Szardínián. 

Borítókép: Twitter // TheCeo


Oszd meg!