Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

„Van, hogy el kell engednünk a kontrollt” – a dolgozó nő a járvány alatt

Elstartolt a második Forbes Women’s Summit, a nyitóbeszélgetésben a járvány alatt megsokszorozódott nehéz home office-helyzetekről, a munka és a családi élet egyensúlyáról beszélgetett Bánlaki D. Stella, a Forbes újságírója Tomán Szabinával, a Tomán Lifestyle alapító-tulajdonosával és Juhos Andreával, a Lee Hecht Harrisson Magyarország ügyvezető partnerével.

A Tomán Lifestyle alkalmazottainak és partnereinek 99 százaléka nő, és mivel az üzletük egyik alappillére a személyes konzultáció, megoldást kellett találniuk az online tanácsadásra. Az első hullám idejére bezártak az üzletek, ez 28 hazai, 1 román és 1 ausztriai boltot érintett, de utána online tanácsadás megoldásával tértek vissza.

„Én is két gyerekkel, egy tizennégy évessel és egy háromévessel csináltam végig az elmúlt egy évet, pontosan tudom, milyen nehéz a távoktatás és a távmunka együtt” – mondta Szabina. Senkit nem kellett elbocsátaniuk, és még a harmadik hullám közepén sem tartják ezt lehetőségnek. A munka-gyereknevelés egyensúlyát házon belül azzal segítik, hogy a kollégák behozhatják a gyerekeket, ha nem tudják máshogy megoldani, eszközöket is tudnak biztosítani a távoktatáshoz és általánossában nagyobb rugalmassággal kezelik a munkaidőt.

Ugyanakkor fontos, hogy ez a rugalmasság ne csak a vezető részéről jelenjen meg, hanem kölcsönös legyen. 

„Ha a vezetők nyitottak a csapat élethelyzeteire, az csak úgy tud működni, ha fordítva is így van, és mondjuk ha 4 óra után jön egy telefon, egy email, akkor azzal foglalkozzanak” – mondta Szabina 

 

A második Forbes Women’s Summitot közönség nélkül, online tartjuk.

Juhos Andrea szerint ha elbocsátásra kerül a sor, ne a rossz teljesítmény alapján döntsünk, hanem azt figyeljük meg, ki az, akit mindenképp meg szeretnénk tartani. Ugyanakkor mielőtt ez történne, közös megoldásokat, mindenkit érintő fizetéscsökkentést, kompromisszumokat kell körbejárnunk.

„Elképesztő kultúrakovácsoló ereje van a közös megoldásoknak. Aggódom is, hogy aki rögtön elbocsátással akarta kezelni a helyzetet, vajon hogyan fogja tudni visszaállítani a bizalmat, ha ez az egész egyszer elmúlik”

– fejtette ki Andrea. 

Ez nem home office, ez karantén office 

Andrea szerint az elmúlt egy év home office-ából pont a lényeg veszett el: a szabad akarat. A megkönnyítésére muszáj ráhangolódni a változásra, az őszinte kommunikációra, a meetingek időzítésében, a feladatok priorizálásban rugalmasság kell a vezetőktől. Alapjaiban kéne megváltoznia a teljesítmény értékelésének és mérésének is Andrea szerint. „El kell engednünk a kontrollt és együtt élni a nemtudással, ami a helyzetet jellemzi. Különben a vége kiégés lehet, amit senkinek nem kéne megtapasztalni, mert nem egy könnyű helyzet.”

Arra a kérdésre, hogy figyelembe kell-e venni az alkalmazottak szociális helyzetét és egzisztenciáját az esetleges elbocsátásoknál mindkét vendég igennel felelt, Andrea szerint azonban nem lehet mindent felülíró szempont. Szabina szerint képben lenni azzal, milyen nehézségekkel küzd az alkalmazott, egyértelműen a vezető feladata. Sort kell keríteni rá a meetingek elején, végén, foglalkozni kell azokkal is, akik egyedül csinálták végig az elmúlt egy évet. „Meg kell teremteni azt a környezetet, hogy el merjék mondani” – mondta Szabina. 

Borítókép és fotók: Forbes

 

 

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója