Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 ok, amiért mégsem akarsz majd milliárdos lenni

Sokak álma a saját jacht, egy autókkal teli garázs és egy hatalmas otthon. De biztos, hogy ezektől boldogabb is valaki?

Mikortól mindegy a személyes élete szempontjából, hogy mennyi pénze van az embernek? Péterffy Tamás, a nemzetközi Forbes-listákon leggazdagabb magyar tavaly novemberben azt mondta nekünk, hogy 1 milliárd dollár felett már nincs is különbség. Igaza lehet: ugyanaz lesz a vacsora, ugyanolyan a ház és a nyaralás. Most az amerikai Forbes vendégszerzője gyűjtötte össze, hogy mennyi minden miatt lehet boldogtalan egy milliárdos, miután jópár milliárdossal beszélt.

1. SOKKAL jobban fogsz aggódni a pénz miatt

Úgy fest, hogy a szegényeknél csak az orbitálisan gazdagok aggódnak jobban a pénz miatt. Ők egyszerre aggódhatnak azon, hogy elvesztik a vagyonukat, azon, hogy hogyan fektessék be a javaikat. A parák csak szaporodnak a nullákkal.

2. Sosem tudhatod, kik a barátaid

A milliárdosok kapcsolatai megváltoznak és bizonyos esetekben a vagyon függvényévé válhatnak. „Sok barátot elveszítenék, ha nem számíthatnának arra, hogy kapnak tőlünk valamit.” „Csak nagyon kevés ember tudja, hogy mekkora is az igazi vagyonom. Ha megtudnák, az sok kapcsolatomat megváltoztatná.” Két tipikus vélemény milliárdosoktól. Ugye, hogy nem is olyan vidám dolog esténként a pénzt számolni?

3. Sokan fognak megvetni és irigyelni

Főként, ha örökölted a vagyonodat, sokan fognak rossz szemmel nézni rád vagy épp irigyelni, a gazdag szó pedig gyakran válik pejoratívvá a környezetedben. Nem épp irigylésre méltó helyzet.

4. A munka nem ad értelmet az életednek

Sokan álmodoznak arról, hogy bárcsak ne kellene dolgozni – de a munka nélkül tengetett élet nagyon könnyen céltalanná válik. Ha a szakmánkban vagy a vállalkozásunkban egy ösvényen haladunk előre, gyakran le tudjuk mérni a saját sikereinket. Munka nélkül ugyanakkor nehéz azt felmérni, hogy megfelelően töltöttük-e az időnket. A szerencsés örökösök gyakran motiválatlanok, hogy elérjenek bármit is az életben vagy túllépjék szüleik árnyékát.

5. Többet fogsz aggódni a gyerekeid miatt

Jóllehet a milliárdoscsemeték oktatását nem fenyegeti veszély, a szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a gyerek ne veszítse el az ambícióit. A pénz megléte önmagában is egy furcsa világnézetet eredményezhet, ami alaposan összezavarhatja vagy elronthatja őket. Sokan azon aggódhatnak, hogy két lehetőségük van a gyerekeikkel kapcsolatban: az egyik, hogy elkényeztettek lesznek, akiknek az életét a meglévő tőkéből finanszírozzák. A másik, hogy ha jótékonyságra fordítják a vagyonukat, a gyerekek örökre megorrolnak rájuk.

6. Állandóan a többi milliárdoshoz hasonlítgatod magad

A milliárdosok mindig a legjobbat akarják mindenből, legyen az jacht vagy egy ingatlan. Éppen ezért valódi fájdalmat okoz nekik, ha a haver milliárdos egy nagyobbat, modernebbet újít be. Ilyenkor úgy érzik, hogy pofára estek és elkezdik azon törni a fejüket, hogy szerezzenek be még nagyobbat!

7. Az ajándékok elvesztik az értelmüket

Képzeljünk el egy világot, ahol minden ajándék az értéke szerint lenne megítélve. Csak egy példa: „Csodás ajándék volt, köszi. De tavaly mégiscsak egy autót kaptam.” Senki sem szeretné ezt hallani a karácsonyfa alatt.

8. Számtalan ingatlanod van, de egyiket sem hívod otthonnak

Az „átlagos” milliárdos nemzetközi szinten hat ingatlannal büszkélkedhet. Egy lakóházzal, egy hegyi vityilóval, egy tengerparti házikóval, egy vidéki birtokkal, egy városi lakással és a portfólióban időnként még történelmi ingatlan is akad. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokszor nem tudnak megtelepedni sehol, sehol sem érzik magukat igazán otthon.

9. Bizony, igaz szerelmet is nehéz lesz találni

A szerelem és a romantika is válhat igazi rémálommá, mivel a vagyonos párok gyakran nem tudnak megbízni egymásban. A milliárdosok gyakran aranyásóként tekintenek az őket környékezőkre – a válóperes ügyvédek szerint nem is feltétlen alaptalanul. Sigmund Freud szerint a szerelem és a munka az a két dolog, ami meghatározza az életünket. A nagy vagyon mindkettőt alááshatja.

10. Úgy érzed, nincs jogod panaszkodni

Sokan vannak, akik a panaszkodáson keresztül kötődnek másokhoz. A milliárdosok éppen az erre való jogukat vesztik el – mivel ha így tennének, hálátlannak tartanák őket. Pedig a milliárdosok ugyanúgy emberek, mint mi, sokszor ugyanolyan problémákkal, amilyenekkel mi is szembesülünk. Pénzből megfelelő mennyiség parkol a bankszámlájukon, de gyakran küzdenek a legmélyebb vágyaik valódi beteljesítésével.

Exkluzív Floridából: meglátogattuk a világ leggazdagabb magyarját

Oszd meg!