Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz lehetséges ok, amiért a legtehetségesebbek pont a te cégedet hagyják ott

Egy régi mondás szerint az alkalmazottak soha nem a cégnek, hanem a főnöknek mondanak fel – idézi fel az örök igazságot Mike Myatt cikke, amely a Forbes.com oldalán jelent meg.

Ha te is azt gondolod, hogy a legtehetségesebb munkatársak a fizetés, a szabadnapok vagy a pozíció miatt maradnak hosszú távon egy munkahelyen, tévedsz. A személyes elköteleződés, a vezetőséggel való jó viszony és az érzelmi, intellektuális és anyagi megbecsültség hármasa ennél sokkal fontosabb tényezők. Egy igazi tehetség távozása a cégtől nem csak költséges, de a munkahelyi légkörre is rosszul hat, így ha azt látod, hogy valamelyik nagyágyú munkatársad egyre felszabadultabb arccal nyomja meg a lift hívógombját a nap végén, ideje cselekedni. Van tíz dolog, amit megtehetsz, mielőtt megnyomják a földszint gombot és kettétörik a beléptetőkártyájukat.

Íme azok a tényezők, amelyekkel vezetőként a leggyorsabban veszítheted el a legtehetségesebbeket.

  1. Nem érdekelt az, hogy miben hisznek szenvedélyesen

Az okos cégvezetők tudják, hogy az ember szenvedélyek által vezérelt lény és ezt érdemes átforgatni a céges közegbe. A lelkesedést tompítani nem érdemes, viszont ha nem foglalkozol vele, hirtelen azt fogod észrevenni, hogy az alkalmazottad máshol kamatoztatja a tehetségét.

  1. Nem állítottál eléjük szellemi kihívást

A legértelmesebb alkalmazottaid biztosan nem elégednek majd meg azzal, ha elücsörögnek egy kellemesen befűtött szobában. Adj nekik szellemi kihívást, különben megtalálják azt maguknak a cégeden kívül.

  1. Nem számoltál a kreativitásukkal

Hagyd, hogy érezzék: nyomot hagytak a cég életében. A legtehetségesebbeket nem érdemes kategóriákba sorolva kezelni, hiszen tehetségük arra ösztönzi őket, hogy hogy fejlődjenek, ötletekkel rukkoljanak elő és megmutassák magukat.

  1. Nem fejlesztetted őket

Vezetővé válni nem egy úti cél, hanem egy végtelen utazás. Ha nem adsz teret a fejlődésnek, elmélyülésnek, tanulásnak és szakmai érettség kibontakozásának, nagyot hibázol.

  1. Nem figyeltél arra, amit mondanak

A tehetséges embereknek jó ötleteik, megfigyeléseik és gondolataik vannak. Ha nem hallod meg a hangjukat, kénytelenek lesznek máshoz beszélni és az soha nem vezet jóhoz.

  1. Nem érezték a gondoskodásod

Bár az emberek fizetésért dolgoznak, az emberi faktor soha nem elhanyagolható. Ha nem támogatod őket érzelmileg és nem érzik a gondoskodásod, a fizetéstől függetlenül máshol fogják keresni azt.

  1. Nem voltál a valódi vezetőjük

Soha nem a biznisz, a termék, a projekt vagy a csapat bukik el – hanem a főnök. A vezetőség legjobb értékelése az, ha megnézzük, mi történik a távollétükben. Ha nem érzik az alkalmazottaid, hogy erős kézzel vezeted őket, nem fognak abba az irányba menni, amerre te szeretnéd.

  1. Nem foglalkoztál a fontosságukkal

Ha úgy teszel, mintha nem vennéd észre a tehetséges munkatársaid hozzájárulását a munkához, az arrogáns és nem őszinte viselkedés, ami nagyon gyorsan a távozásukhoz vezet.

  1. Nem növelted a felelősségüket

A megnövekedett munkaterhelést a legtöbben jól viselik, amennyiben arányosan nő a felelősségük is ezzel. Ha nem adsz nekik nagyobb szerepet, a munkájuk középszerűségbe süllyedhet vagy, ami még rosszabb, új terepet kereshetnek a kibontakozásukhoz.

  1. Nem figyeltél eléggé az ígéreteidre

Az ígéretek megszegése az alkalmazottaiddal szemben végzetes hiba. A bizalom egyszeri dolog és semmi nem ér annyit, mint a vezető, akit a munkatársai felelősségteljes, megbízható embernek tartanak.

Oszd meg!