Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz jel, hogy nem ez lesz a következő munkahelyed

A legnagyobb hiba, amit egy állásinterjú kapcsán elkövethetsz, hogy túl sokáig vársz a visszajelzésre. Az amerikai Forbes összeszedte a 10 pontot, amely után érdemes tovább lépned.

1. Remekelsz az interjún, aztán hetekig vársz a visszajelzésre. Amikor rákérdezel az eredményre, megint csak halogatás következik: “oh, mi is csak arra várunk, hogy jóvá hagyják a büdzsét” – aztán ismét napokig, hetekig hallgatnak. Engedd el őket, lépj tovább!

2. Fantasztikus vagy az interjún, mégis szembejön veled a hirdetés: továbbra is keresnek valakit a pozícióra. Bejöttél nekik, de egy olcsóbb megoldásra hajtanak. Jól gondolod: nem érdemelnek meg téged!

3. A referenciáid után érdeklődnek, de nem keresik fel őket. “Már írjuk a leveleket” – állították három héttel ezelőtt, azzóta sem történik semmi. Ha most nem érzed, hogy akarnak téged, később sem fogod.

4. Az interjún azt mondják, “tökéletes lennél erre a pozícióra” – azóta nem veszik fel neked a telefont és nem válaszolnak a mailjeidre. Vedd észre, a helyzet magáért beszél.

5. Igen mondtak a bérigényedre, később viszont közölték: “sajnos csak a 70 százalékát tudjuk biztosítani, és esetleg némi bónuszt”. Ha nem vagy nagyon rászorulva, lépj tovább, ez később sem lesz jobb.

6. Először még arról volt szó, hogy a pozíció önmagában is kitölti a heti 40 órát, de azon felül most már két másik üzemi részleg feladatait is a nyakadba aggatnák. Menekülj!

7. Kezdődött egy váratlan felvételi teszttel. Aztán egy Power Point prezentációt kértek tőled (nem is jeleztek vissza rá). Most behívnak egy interjúra, ami után újabb feladat jöhet. Ha a felvételi eljárásnak se vége, se hossza, akkor könnyen lehet, hogy valójában egy ingyen munkásra hajtanak.

8. Már kétszer találkoztál velük, és pozitív volt a visszajelzés. Harmadszorra már a cég legnagyobb problémáira várnak tőled megoldásokat, és az ötleteidet alaposan le is jegyzetelik. Minek jegyzetelnek, ha úgyis fel akarnak venni téged? Nem akarnak.

9. Kifogások és nyafogás. Akárhányszor találkozol a kontaktoddal, mindig előjön valamivel. Hogy feljebb milyen lassan bólintanak rá a felvételre. Hogy a hülye titkárnő milyen lassan dobja tovább az anyagodat, mert még nincs a kezedben a diplomád. Aztán váratlanul erkölcsi bizonyítványt kérnek meg oklevélmásolatokat. Ne várd meg, amíg felnő a HR-es, inkább lépj tovább.

10. Először azt mondták, ez a full time állás csak rád vár, most meg azzal jönnek, hogy ez inkább csak egy félállás, esetleg kevesebb, persze külsősként azért besegíthetnél néha. Felvettek mást, de jó vagy, ezért nem akarják teljesen elengedni a kezed. Rossz taktika, láss át rajta!

Ne felejtsd el: az álláskeresés maraton, nem egy sprint. Minél edzettebbek lesznek az álláskereső agytekervényeid, annál inkább ismerni fogod ezt a mantrát:

Valaki felvesz.

Valaki nem.

Na és?

Gyerünk tovább!

Oszd meg!