Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Technológiát fejleszt és képzési anyagokat készít a Microsoft a diszlexia kezelésére

A diszlexiások tanulását segítő funkciókkal egészíti ki saját tanulást segítő termékeit a Microsoft, amely a világ első nagyvállalataként írta alá tegnap a Made by Dyslexia kötelezettségvállalást. Ezzel nem pusztán a Microsoft Learning Tools bővítésére vállalkozott, hanem arra is, hogy támogatást nyújt a tanároknak és a szülőknek a diszlexia korai stádiumú diagnosztizálásához.

A problémával világszerte körülbelül 700 millió ember él. A felmérések szerint a diákok ötöde diszlexiás,

de a valós szám ennél magasabb is lehet, mivel a betegséget nem mindenkinél állapítják meg. Egyes vélemények szerint valójában a speciális tanulási igényű gyerekek 70-85 százaléka küzd ezzel a gonddal.

A megfelelő képzéshez gyakran nincs elegendő erőforrás, ezért a diszlexiás gyerekek lemaradhatnak a tanulásban és elveszíthetik az önbizalmukat. A Microsoft mindenkihez szeretné eljuttatni a segítséget, ezért a Made by Dyslexiával és partnereivel összefogva képzési anyagokat készít és bocsát ingyenesen a szülők és tanárok rendelkezésre. Olyan technológiákat fejleszt továbbá, amelyek már korai stádiumban kimutatják a diszlexiát, de a cég vállalta azt is, hogy célirányosan bővíti ki a jelenleg 14 millió felhasználóval rendelkező Learning Toolst: többek között a beszédhang alapján jegyzetelő, a szövegeket és matematikai képleteket felolvasó (Immersive Reader) és fordító alkalmazással egészíti ki oktatási eszköztárát.

Satya Nadella, a cég vezetője egy példán keresztül mutatta be azokat a technológiákat a LinkedInen, amelyek megkönnyíthetik a tanulást a diszlexiás gyerekeknek.

További információ a témáról a Microsoft blogposztjában érhető el.

Borítókép: Michael Liao / Unsplash

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

Oszd meg!