Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Steiner Kristóf: Nincs főnököm, és én sem vagyok főnök

Steiner Kristóf is egy olyan vállalkozó, aki előbb híres lett, legalábbis országos szinten, aztán teljesen másba vágta a fejszéjét. A Viva tévé egykori arca (és ez csak egy a fontosabb munkái közül) kilenc éve él Tel Avivban, kilenc éve vegán, és bevételeinek jelentős részét vegán lakásétterme, főzőkurzusai, cateringje és receptkönyvei adják. Biznisze egykori hírnevéből is profitál.

Steiner Kristóf – bár nem egy tipikusan jó üzletember – az egyik leginspirálóbb arc, akivel az utóbbi néhány évben találkoztam.

A Kristófról, és a hozzá hasonlóan vállalkozóvá avanzsált hírességekről szóló cikkeinket megtalálod az augusztusi Forbesban, itt pedig néhány jó mondat a gasztrocelebtől – ami a lapból kimaradt!

Az üzletről: „Én nem vagyok egy klasszikus értelemben vett jó üzletember. A saját magam főnöke vagyok, a saját magam beosztottja vagyok. És én sem vagyok senkinek a főnöke, és senkivel nincs szerződésem, akivel dolgozom. Kollaborációim vannak. Hála istennek, hogy legalább könyvelőm van.”

Arról, hogy folyton túlvállalja magát: „Mindig mindenre igent mondok, nem számolom át előtte, hogy abból mennyi pénzem lesz. Csak azt gondolom át, hogy élvezni fogom-e, és ha a válasz igen, akkor belemegyek. Valószínűleg ez egy olyan dolog, amit az évek során majd le kell építenem.”

Élete első főzéséről: „A szüleim nem voltak kulináris mesterek, nem főztek, csak virslit ettünk meg McDonald’s-kaját, ünnepnapokon héjában sült krumplit. De én imádtam enni, amikor leküldtek a videotékába, mindig tudtam, út közben hol finom a hot dog vagy a hamburger. Aztán tizenegy éves koromban elkészítettem életem első krumplipüréjét – fokhagymanyomóval nyomtam bele gyömbért. Buddhista családból származom, a szüleim készítettek például füstölőket, ezért mindig volt otthon ilyesmi” – magyarázza, és hogy a végeredmény nagyon jó volt.


Már a standokon az augusztusi Forbes. Lapozz bele!

Első gasztrós múzsáiról: Először ő is Stahl Juditot ismerte meg, a hazai gasztroszcéna úttörőjének tartja. Aztán amikor egy évre Londonba költözött, felfedezte Nigella Lawson tévéműsorát, vele nyílt ki számára a világ, Stahllal együtt istennői lettek – ő fogalmaz így. „A mai napig úgy tudom nézni Nigella műsorait, hogy a kezében a húst észre sem veszem, csak azt, ahogy az ételekkel bánik. Szinte érzem az ízét a számban, és már automatikusan behelyettesítem vegán alapanyagokkal.”

A vegánságról: Kristóf – más vegánokkal ellentétben – nem veti meg a konzerv vagy mirelit alapanyagokat. Ő is készít a hagyományosra hasonlító vegán összeállításokat, de soha nem használja a helyettesítés kifejezést ebben a kontextusban, más irányból közelíti meg a régi kedvenc ízek – új koncepció problematikát: „a cél az, hogy ugyanaz az élmény kerüljön a tányérra, csak állati eredetű dolgok nélkül”. A francia vörösboros kakast is elkészítette vegán verzióban: a vaj helyett kókuszzsír, a kakas helyett egészben sült bébipadlizsán került bele. Leghíresebb desszertje a vegán sajttorta, ami csicseriborsóból van, „de ezt soha senki nem akarja elhinni”. Tényleg hihetetlen, viszont isteni finom, teszteltem.

Saját gasztronómiájáról: „Akik szoktak nálam enni, ők mind tudhatják, hogy az én ételeimnek van egy jellegzetessége. Ez megjelenik a fűszerezésben is. Számomra az íz a lényeg, és vannak kedvenc ízkombinációim, amelyek meg tudnak jelenni akár egy fine dining környezetben vagy egy food truckban is. Az első ilyen volt például az articsókás humusz.”

Tel aviv-i lakásétterméről, amelyet párja segítségével működtet: „Hallanak rólunk az emberek, és hál’ Istennek megbíznak bennünk. (…) Én azt adom otthon, amire mindig is vágytam – egyszerre minden kikerül az asztalra, és mindenféle ízeket lehet kóstolgatni.”

dscf6998

Kristóf most a pesti Menza Étterem segítségével szervezi vegán cateringját – itt fotózta az Oribtal Strangers. Bővebben az augusztusi Forbesban!

Korábbi evészavarairól: „Nagyon sokáig azt vallottam, hogy ha valakinek volt étkezési zavara, akkor az mindig ott lesz valahogy a képben. Most sem mondom azt, hogy az életem egy szakaszát úgy le tudom zárni, hogy az aztán nincs semmilyen hatással a következő szakaszra. De most már azért nagyon régóta nem merül fel ez bennem. Jobb barátja lettem saját magamnak, ehhez sokat adott a vegánság.”

A blogjairól és Facebook-oldalairól: „Világ életemben egy történetmesélő voltam. Nekem mindent le kell írnom, és egy múzeumlátogatást vagy egy Madrid Pride-ot nem tudok elintézni két mondattal. Nálam az legalább 12 ezer karakter.”

Híres kínai kopaszkutyájáról, a 14 éves Özgéről, aki ma is szinte mindenhová vele tart: „Sokan a kutyát állítják meg az utcán, nem engem – »nézd, ez olyan mint Özge!« Vagy megkérdezik, hogy »ez még mindig ugyanaz az Özge?«”

Kristóf és Özge, mindketten vegánok és social influencerek (itt a Nők Lapja korábbi kampányának arcai)

LMBTQ-aktivista szerepköréről: „Megkaptam már a titulust, hogy én vagyok »Magyarország hivatalos homoszexuálisa«. Nekem ezzel nincs bajom. Évtizedes tapasztalatom van arról, hogy hogyan jó erről beszélni, meg hogyan érdemes. A személyes misszióm is ez. Nem szabad ezeket a dolgokat a szőnyeg alá söpörni.

Volt, hogy a könyvem szerkesztője egy fejezetre azt mondta, hogy talán nem kellene – egy pár hónapos szerelmi kalandról szólt. Megértettem vele, hogy a határainkat mi magunk szabjuk meg. Végül megjelent a fejezet.”

A nyitottságról és az elfogadásról: „Mi szabjuk meg a saját határainkat. Szerintem az ember nyugodtan menjen le az utcára reggel papucsban és pizsamában. Nagyon fontos, hogy az embert ne a megfelelési kényszer és az elvárások igazítsák.”

Budapestről: „Kapom néha a kommenteket, hogy »elfogyott a pénze, hazajött dolgozni«. Ha én Izraelben csak lakásétterem eseményeket csinálnék, esetleg mellette több újságírói munkát vállalnék, akkor sokkal többet is megkereshetnék, úgy, hogy közben nem kellene repülésre és taxikra költenem. De én nem tudom elképzelni, hogy egy helyben legyek, akkor sem, ha azt csinálom, amit a legjobban szeretek. Én részese akarok lenne Budapestnek, a kulináris részének, a vegán részének is. Másfelől pedig azt gondolom, hogy amit az én csapatom tud adni, az van annyira különleges, hogy energiát fektessünk bele és építsük tovább.”

forbes_cover_aug_hq

Top celebek és celebvállalkozók, a legsikeresebb hazai youtuberek. Már a standokon az augusztusi Forbes!

Oszd meg!