fotó: Skool_ forbes_kódolás_programozás_iskola
Fotó: fotó: Skool_ forbes_kódolás_programozás_iskola
Legyél jobb!

Gyerekeknek tanít ingyenes programozást a Skool csapata

Forbes
2021. február 26. 3 perc olvasás

A magyar nyelvű, ingyenes kurzust a Youtube-on indítják el, a Python és JavaScript alapokat tanító videósorozat ingyenes lesz.

A programozást tanító Skoolnak az anyagok készítésekor az volt a célja, hogy biztonságos, izgalmas, könnyen érthető tartalmat adjunk a szülők kezébe, ami elé nyugodtan leültethetik a gyerekeket vagy akár közösen is nekiállhatnak a játékfejlesztésnek.

Emellet továbbra is céljuk, hogy széles körben hozzáférhetővé tegyék az alapszintű programozási tudást.

Az egyes részeket minden résztvevő a saját tempójában követheti. A videók segítenek abban, hogy megismerkedjenek a Python és a JavaScript programozási nyelvvel és pár órán belül elkészítsék az első játékukat is – Pythonban a Chrome dinoszaurus játékát, JavaScriptben pedig a legendás, 1972-ben készített Pongot keltik életre a résztvevők.

Koleszár Szilvia, a Skool társalapítója // fotó: Sebestyén László

A Python nagyon népszerű lett, a JavaScript meg örök

A Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben a Skool kitér arra is, hogy miért pont a Python és JavaScriptre esett a választásuk. A Google keresési statisztikái szerint az elmúlt egy évben Amerikában a Python több embert érdekelt, mint például Kim Kardashian, és ellentétben a vetélytársakkal, a „Python programozás” kulcsszóra a keresések száma konkrétan triplájára nőtt.

A Stack Overflow fejlesztők körében végzett 2018-as felmérése is hasonló képet mutat: a programozók 68 százléka szeret vele dolgozni, és azok közül, akik még nem használják, 25 százalék tervezi megtanulni (ezzel a Python már második éve vezeti a „wanted” listát, a JavaScriptet is jócskán megelőzve).

A JavaScript pedig 1996 óta az egyik legfontosabb programozási nyelv, amely webszervereken és böngészőkben fut, és a WWW-ért jött létre.

A Youtube csatorna mellett ingyenes szombati workshopokat is szervez a Skool minden szombaton, ahol 10-14 éves gyermekekkel készítenek más és más mobilon játszható játékot. Az ingyenes programok annak köszönhetők,  hogy a szervezet támogatást nyert a LEGO Foundation nemzetközi, 50 millió dollár keretösszegű globális programjában, amely a koronavírus által érintett gyerekeket segíti játékosan módon készségeik fejlesztésében.

Rengeteg fiatalt tanítottak már meg kódolni

A Skool 2014 óta segíti a fiatal lányok bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja.

Az elmúlt években számos kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat, célközönsége így a lányok programozási oktatása mellett jelentősen kibővült.

Ennek köszönhetően az indulás óta több mint 5000 gyermeket oktatott és inspiráltak a tech szektor vezető cégeivel karöltve.

Egy ideje a tervezői gondolkodásra is tanítják a fiatalokat (akik közt már nem csak lányok vannak.) Szülőket és tanárokat is edukálnak, hogy a felnőttek jobban megtalálják a közös nyelvet a Z generációval.

Már nem csak lányokat tanít kódolni a Skool csapata: vidékre is elviszik a digitális tudást, sőt szülőket is oktatnak

fotó: Skool