Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Profinak akarsz tűnni? Ezeket a szavakat felejtsd el!

Érdemes leszokni bizonyos szavak használatáról, mert negatívan befolyásolják a rólunk kialakított képet. 

Mindenki okosabbnak és profibbnak akar tűnni a munkahelyén. Az állásinterjúk, e-mailek, hivatalos hívások során igyekszünk figyelni arra, hogy mindig felkészültnek és alaposnak tűnjünk – néhány szó vagy kifejezés viszont könnyen elárul minket. A forbes.com összegyűjtött pár ilyet.

“Őszintén szólva”

Ezzel az a baj, hogy ugyan a beszélő egy nyílt és egyenes választ ad a kérdésre, ugyanakkor a beszélgetőtársban felmerülhet a kérdés: eddig nem beszélt őszintén?

“Igazából csak”

A bizonytalanság látszatát kelti, különösen vezetői pozícióban. “Igazából csak erre jártam, gondoltam megnézem, hogy XY mit csinál” – na ez gáz. “Jöttem megnézni, hogy XY mit csinál”  – ez már főnökös!

ben-white-124388

 

Jaj, de kár/ sajnálom

A legjobb lenne, ha ezt csak akkor használnák az emberek, ha tényleg, úgy igazából sajnálnak valamit. “A szerda este nekem nem jó, nagyon sajnálom” – közben meg még fel is lélegezik, hogy szerencsére nem kell szerda este az illetővel találkoznia. Legyünk egyenesek. “A szerda este nekem nem jó, esetleg máskor?

Remélhetőleg

Persze, vannak dolgok, amikben csak reménykedni lehet, de ha azt akarjuk, hogy olyan ember képe alakuljon ki rólunk, akire lehet számítani, akkor nem használjuk ezt a szót. A munkában nem remélünk, a munkában teljesítünk. “Remélhetőleg a rendelés befut a hét elején.” Ehelyett jobb a “Ha a hét elején nem érkezik meg a rendelés, akkor mindenképpen jelentkezni fogok!”

Hümm, őő és barátaik

Az összefüggő beszéd jó dolog, és figyelnek is rá az állásinterjún. Ha egy új munkára jelentkezünk, előtte próbáljunk, akár a mobilunkkal felvéve magunkat. Nézzük vissza a felvételt, ha nem tudunk “őőő…”, “eee…” valamint hümmögések nélkül beszélni, akkor gyakoroljunk.

 

Oszd meg!