Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

forbes_women summit_esemény_ Al Ghaoui Hesna_Halácsy Péter

Problémamegoldásra vagyunk huzalozva – ha ezt meg tudod tanítani a gyerekednek, akkor jó úton jársz

„Nem szabad tabusítani a félelmet, ha elmondjuk a gyermekeinkek, hogy az élet tele van szomorú, drámai helyzetekkel, és megtanítjuk őket alkalmazkodni, akkor sokkal nagyobb lesz az önbizalmuk – mondta Al Ghaoui Hesna újságíró a pénteki Forbes Women’s Summit délutáni szekciójában. Halácsy Péter Prezi-alapító, a Budapest School elindítója arról beszélt, hogy a lányok rosszabbul oldanak meg egy matekfeladatot, ha előtte a nemükről beszélgetnek velük.

Hogyan nevelj a lányodból magabiztos felnőttet? Ez volt a Forbes Women’s Summit egyik délutáni szekciójának címe, és Al Ghaoui Hesna újságíró mellett Halácsy Péterrel, a Prezi és a Budapest School társalapítójával beszélgetett Galambos Márton főszerkesztő.

Halácsy Péter szerint

„valószínűleg ugyanúgy kell magabiztos lányokat nevelni, mint magabiztos fiúkat – csak sokkal nehezebb”.

A nemrég hivatalosan is iskolának nyilvánított Budapest School kulcsembere elmonda, hogy kutatások szerint általában a lányokat jobban zavarja, ha egy feladat nem érthető. „A kutatás úgy zajlott, hogy adnak egy feladatot, de azt picit összezavarják, és az derült ki, hogy minél jobb tanuló kezd hozzá a lányok közül, annál előbb abbahagyja, ha nem világos, mit kell tenni. Fiúknál nincs ez az összefüggés.”

Galambos Márton főszerkesztő, Al Ghaoui Hesna és Halácsy Péter // fotó: Fekete Csaba

Péter szerint borzasztó, hogy a lányok rosszabbul csinálnak meg egy matekfeladatot, ha előbb megkérdezik tőlük, hogy mi a nemük. Vagyis csak azért, mert arról beszélnek velük, hogy mi a nemük, rosszabbul teljesítenek. „Egyszerűen azért, mert az ugrik be nekik: lány vagyok, biztos nem fog menni.”

„A programozásról például sokan azt hiszik, hogy nagyon okos emberek végzik – néha én is programozó vagyok –, holott arról van szó, hogy kipróbálnak valamit, az nem sikerül, majd újra és újra kipróbálják.

A lányok azt gondolják, hogy ha elsőre nem sikerül, velük van baj, ezért abba is hagyják”

– magyarázza Halácsy, hogy miért van nagyon kevés női programozó.

Hesna arról beszélt, hogy nem mindegy, hogyan dicséri meg a szülő a gyermekét. „Fontos dolog, ez is a mindsethez tartozik. Én egészen a közelmúltig nagyon rosszul dicsértem, azt mondtam: ügyes vagy. Aztán megismerkedtem a Hősök Tere nevű civilszervezettel, akik tréningeket tartanak civileknek, fiataloknak, tanároknak. És megtanultam, hogyha valakinek egyszer elmondod, hogy ügyes, akkor az a következő kihívásba nem fog belemenni, nehogy elveszítse a már megszerzett, ügyes státuszt. Ezért ehelyett azt célszerű mondani:

ügyesen csináltad – mert így az erőfeszítést dicséred, azt értékeled, hogy megpróbálta megtenni a tőle telhető legtöbbet.”

„Én egy pszichológussal élek együtt, aki a feleségem és a gyermekeim anyja – az a mondásunk, hogy vasárnap lehet szar szülőnek lenni” – mondta nevetve Halácsy Péter, aki egy érdekes tényt is megosztott: a Budapest Schoolban átlagosan tíz százalékkal többet hajlandók fizetni a szülők a fiúkért. „A fiúk hatévesen többet mozognak, többet mennek a falnak. A lányok szomatizálva, gyomorfájással szoronganak, a fiúk pedig viselkedészavarosak lesznek, és széttrollkodják az órát” – magyarázta, vajon miért gondolják úgy a szülők, hogy a fiúkkal több gond lesz a suliban, ezért inkább többet fizetnek.

forbes_women summit_esemény_ Al Ghaoui Hesna_Halácsy Péter
Al Ghaoui Hesna és Halácsy Péter // fotó: Fekete Csaba

Hesna szerint, aki az utóbbi években a félelemkutatással foglalkozott, úgy lehet magabiztos gyereket nevelni, ha a szülő arra is figyel, ő hogy van önmagával. „Kutatások bizonyítják, hogy az érzelmek elnyomása számtalan diszfunkciókhoz vezet évekkel később.

És ha valaki jó kedélyállapotban tölti a gyerekkorát, akkor 26 éves korára jó eséllyel lesz munkája, méghozzá olyan, amit szeret.

Jellemző, hogy a lányok többet szoronganak az iskolában, ha egy fiú néha rossz jegyet kap, legyintenek rá, hogy kis vadóc, belefér, de ha egy jó tanuló kislány hazavisz egy-egy rossz jegyet, máris elkezdődik a gondolkodás: vajon milyen problémák lehetnek a háttérben.

Az imposztorszindróma gyakoribb nőknél. Top vezetők is beszámolnak róla, hogy hiába van valaki bármilyen pozícióban, sokszor állandóan ott matat bennük a kétség: tényleg elég vagyok ehhez? Vagy egyszer majd ki fog derülni, hogy én egy nagy átverés vagyok?

Hesna úgy látja, sok önismeretre van ahhoz szükség, hogy az ember lelkileg alkalmazkodni tudjon a különböző helyzethez.

„Fontos, hogy ne tabusítsuk a félelmet, mondjuk el a gyerekeknek is, hogy vannak nehéz helyzetek.”

A Covid-helyzet rámutatott, hogy nem vagyunk feljogosítva  problémamentes életre. „Problémamegoldásra vagyunk huzalozva – ha ezt meg tudod tanítani a gyerekednek, akkor jó úton jársz.”

Standon a friss, szeptemberi Forbes, benne a Women mellékletünk.

Kiemelet kép: Al Ghaoui Hesna és Halácsy Péter // fotó: Fekete Csaba


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.