Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Problémáid vannak? Legyél saját magad szuperjúzere!

Önismeret. Önreflexió. Mindfulness. Megfigyelő üzemmód. Rálátás saját dolgaimra. Sokfajta módon hívhatjuk, mégis ugyanarról beszélünk: megragadni az irányítást az életünkben. Ez az „Én vagyok a saját lelkem kapitánya”- feeling, amiről beszélek. Ekkor nemcsak úgy tudok a tudatomról, hogy hát igen, hallottam a létezése felől. Ilyenkor a tudatom az én birtokom. Felelősen irányítok. „Ki a király Balázs-országban?!” – kérdezte anno sokszor Feldmár-mester.

De hogyan érhető el ez a tudatossági szint, állapot? Elmondom számítógépes nyelven! Javaslatom egy metafora: az agy a hardver, az elme pedig a szoftvert. Ez persze nem igaz maradéktalanul. Viszont jól használható. Mindannyiunk szoftverkörnyezetében (elméjében) rengeteg júzer tevékenykedik és használja az erőforrásokat mindenféle programjaival. Amikor ezek a júzerek (más néven: ego-részek) akadályokba ütköznek, akkor mi magunk kerülünk konfliktusba a környezetünkkel.

Ilyenkor ilyen hibaüzenetek jönnek: „Mindig ugyanaz a baj minden kapcsolatomban!” „Hiába váltok munkahelyet, a főnök mindig ugyanúgy csesztet.” „Hiába mondom el újra és újra, mindig ugyanaz az elakadás a csapatom munkájában.” (helyettesítsd be ide az egyik elakadásod..)

A megoldás kulcsa pedig nem más, mint a szuperjúzer!

A júzerek szintjén ezek a problémák sokszor nem megoldhatóak. Itt az idő, hogy behívjuk a szuperjúzert! Mit kell tehát tennünk?

1) megszakítani az elakadt júzer tevékenységét

2) kilépni a júzerből

3) belépni szuperjúzer üzemmódba, és így rálátást nyerni az elakadásra.

Mégis hogyan csinálhatjuk ezt? Hogyan tudjunk elnyerni ezt a látásmódot?

Tulajdonképpen mindig, amikor észreveszel egy ilyen “Mindig..” típusú elakadást egy bug-report, egy hibaüzenet valahogy eljutott a rendszerben a szuperjúzer asztalára. Ez már szuper hír!

Ekkor Te mint szuperjúzer, mint rendszergazda megvizsgálhatod, mitől és hogyan történik újra és újra ugyanaz az elakadás? A szuperjúzer ellenőrizheti, mi a kontextus, milyen feltételek hogyan hatnak, mi a rossz azokkal a programokkal, amiket a júzer futtat – esetleg szükség van-e egy szoftver-frissítésre?

Jó hír: az elakadásaidban vannak elrejtve az erőforrásaid. Az ellenállásod egy konfliktusban feszültséget teremt (fizika!)  és energiát gerjeszt ami ott pörög üresjáratban. Ezt az energiát máshol lenne fontos felhasználnod, több júzered is nagyon várja. Sorban áll pl. a Megvalósító, az Innovátor/Kreatív, vagy pl. az Apa/Gondoskodó. Ők mind kevesebb energiát kapnak az elakadásaid miatt.

Amikor beléptél a szuperjúzer-üzemmódodba megszerezted a perspektívát és itt igazi munka kezdődhet. Elkezdheted elkapni és kitakarítani a hamis és/vagy negatív hiedelmeket amik az akadályokat fenntartják. Jó teszt, ha keresel „Én nem tudok…” kezdetű hiedelmeket vagy „(ez) történt és emiatt vagyok (ilyen)” szerkezetű hamis okozati összefüggéseket.

Találd meg azokat a szoftverhibákat, amibe ez a júzered újra és újra beleütközik. Most elkezdheted végre – hogy a metaforát végigvigyük – a szoftver debuggingot, az elméd vírustalanítását.

A vendégszerzők véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

Oszd meg!