Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pál Feri: Az önbecsülés nem egyenlő az önértékeléssel

A katolikus pap és mentálhigiénés szakember arról tartott előadást, hogyan legyünk jóban magunkkal, mik az önbecsülés alpajai. Számos erős gondolata közül négyet választottunk ki. 

A Forbes Legyél Jobb Napján Pál Feri atya, katolikus pap és mentálhigiénés szakember önismeret témában tartott előadást. (Reggel DTK-val kezdtünk ugyanezen a színpadon.) Nemrég interjúztunk vele, a teljes beszélgetés elolvasható a Forbes magazin márciusi számában, egy rövidebb változat pedig online.

Pál Feri: Az élet természete okán nehéz és drámai. Nem lehet megkönnyíteni

A délutáni első szekció volt az övé, a téma: “Hogyan legyünk jól? Az önbecsülésről.” Erős és szuggesztív előadást hallgathatott végig a dugig telt auditórium. Mondhatnánk, kiválogattuk a legerősebb mondatokat, de “Pál Ferinek” – ahogy a legtöbben hívják – csak legerősebb mondatai vannak, párat itt is idézünk.


„Ami a nehéz feltételeknél az alkalmazkodóképesség, az a jónál a megszokás” – mondja Pál Feri a lényeget, igazából egész előadásának központi témáját is ez.

„Tudod mi a kompromisszum? Amikor nem úgy van, ahogy akarom. Az a kompromisszum” – mondja nevetve, mintegy közbevetésként arról, milyen problémákkal találkozhatunk, ha nem vagyunk elégedettek magunkkal.

_DPH9532 _DPH9541 _DPH9544 _DPH9550 _DPH9584 _DPH9585 _DPH9597 _DPH9601 _DPH9612 _DPH9613 _DPH9615 _DPH9635 _DPH9637 _DPH9641 _DPH9643
<
>
Fotók: Fekete Csaba

„Akkor vagyunk elégedettek, ha meg tudunk elégedni az elég jóval” – mondja arról, hogy meg kell tanulnunk értékelni az eredményeinket.

„Az önbecsülés nem egyenlő az önértékeléssel. Akkor se, ha a közbeszédben szinonimaként használjuk. Az önértékelés az, amikor kívülről rátekintek a napomra. Pozitívat és negtívat is látom. Önbecsülésben viszont egyáltalán nem tartok magamtól távolságot. Benne vagyok a testemben, nem reflektálok magamra. Benne vagyok a pillanatban, a jelenben, az életemben, a múltamban. Az álmaimban, a terveimben. És jóban tudok lenni magammal. Anélkül, hogy a realitásokat tagadnám”.

Oszd meg!