Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pál Feri atya. Fotó: Forbes archív, Orbital Strangers

Pál Feri: Az élet természete okán nehéz és drámai. Nem lehet megkönnyíteni

Pál Ferenccel – vagy ahogy legtöbben ismerik: Pálferivel -, a papi hivatása mellett évtizedek óta tág, jólléttel kapcsolatos témákban is előadásokat is tartó pappal beszélgettünk mentálhigiéné és hit kapcsolatáról, üzleti előadásairól, sikerről és kudarcokról, abbahagyott keddi alkalmakról.

Mikor jöttél rá, hogy amit csinálsz, az az üzleti világban is hasznos lehet?

Én a humánszférából jöttem. Az egészen nyilvánvaló volt, hogy a mentálhigiénének – testi, lelki, szociális jóllét és egészség – milyen óriási jelentősége van az iskolában, a kórházban, a szociális intézményekben vagy az egyházban. A humán rendszerekben. Persze, hogy megvolt bennem a gondolat, hogy van több mint négymillió magyar munkavállaló – a céges világban ennek ugyanúgy nagy szerepe és jelentősége volna. Pár éve érett meg az idő, és váltam én is alkalmassá, hogy ezt közvetíteni tudjam.

Ahogy egyre több konferenciára hívtak, egyre többen kezdtek el hallgatni. Egyszer csak elkezdtek a megkeresések érkezni. És aztán a Personal Branding Institute-tól Tóth Tamás és Gecser Ottó is felfedeztek, sokat köszönhetek nekik is.

Ezt a részét nem nézték rossz szemmel a hívők vagy az egyház?

Kétségkívül. Van, aki azt mondja erre, hogy végre valaki ezt is csinálja. Milyen nagyszerű, hogy egy pap, aki mentálhigiénés szakember is, olyasmit tud adni, ami sokkal többeknek használható és értékes tudás, és segíti egy egész ország testi-lelki-szociális jóllétét. Van, aki ennek nagyon örül. Mások kritikusak velem. Vagy azzal, hogy ez mennyire tartozik közvetlenül egy pap hivatásához.

Pál Feri atya. Fotó: Orbital Strangers

Pál Feri atya. Fotó: Orbital Strangers

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Nem sikerekben gondolkozom, vagy sikerekben élem meg magam.

Sőt: van bennem némi távolságtartás, kritika, önkritika a sikerrel kapcsolatban.

Azért, mert a siker mögött vagy van teljesítmény, vagy nincs. Vagy van érték, vagy nincs. Ezért a siker önmagában számomra nem érték. Ha mögötte van valódi teljesítmény, a mögött valódi érték, akkor tudok örülni minden sikernek. De az a siker, ami mögött se teljesítmény, se érték nincs, az számomra inkább ijesztő, de legalábbis elgondolkodtató.

A dalai láma azt mondta: „Nincs szükség a Földön több sikeres emberre. Van már bőven elég. Néhány rendes ember kéne még.” Ezzel teljesen egyetértek.

Azért kellettek a sikereid, hogy akkora hatású tudjál lenni, amekkora vagy?

Az a reményem, hogy amennyiben engem valaki sikeresnek tekint, annak a tartalma, lényege az, hogy valami valóban hasznos és értékes dolgot tudtam tenni. Ez nem mindig válik sikerré. Hálás lehetek, és örülhettek neki, hogy valami, amit én értékesnek tekintek, mások javára szolgál, az siker is. De nem a siker miatt örülök, hanem annak, hogy siker is tud lenni valami, ami értékes.

Fordítsuk meg! Mi volt a legnagyobb nehézség? 

Nem akarom kikerülni a kérdést, de más rugóra jár az agyam. A nehézségeim fölött való keringést, kérődzést ritkán gyakorlom. Van egy mondatom, ezt szoktam mondani kifelé, de befelé is: az élet természete okán nehéz és drámai. Nem is lehet megkönnyíteni. Aki meg akarja könnyíteni, az legfeljebb tartalmatlanná, felszínessé semmitmondóvá, súlytalanná teszi.

Olyan események zajlanak mindannyiunk életében, amelyekre a legjobb kifejezés, hogy drámai. Ezért, mikor az életemben ebből valami megjelenik, nem tartom egyéni sorscsapásnak. Az alapvető hozzáállásom az, hogy ez az ember voltom része. Azt mondta egy pszichoterapeuta, hogy az ember voltunk árát mindenkinek meg kell fizetnie. Ilyenkor egyszerűen csak erre gondolok: én most fizetek azért, hogy ember vagyok.

Nem történik semmi rendkívüli. Másfelől viszont, ha jót hoz az élet, azért nap mint nap hálás tudok lenni. Szívesebben töltöm az időmet
a hála világában.


Címlapon: a magyar Forbes ötödször állította össze a legértékesebb hazai sportolók listáját, zsinórban ötödször is Hosszú Katinka végzett a lista élén. A dobogó viszont alaposan átrendeződött: Michelisz Norbertet és Babos Tímeát márciusi címlaposunk, Fucsovics Márton és Kozák Danuta váltották. A lista mellett Gera Zoltánról készítettünk rendhagyó portrét és Harcsa Veronika is elmondta sajátos üzleti modelljét. 

A Pál Ferenccel készült teljes interjút keresd a márciusi Forbesban! A magazinba alább bele is lehet lapozni:

Oszd meg!