Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Öt alaptétel, ami minden munkahelyen beválik

Annyiféle emberrel kell együtt dolgoznod, miért ne akarnád jól érezni magad közöttük, sikereket elérni és együtt fejlődni velük?

Nagyon egyszerű szabályok jönnek az amerikai Forbes.com-ról – nem agysebészet, de hatásos apróságok.

  1. Vállald fel a konfliktusokat!

Különbözőek vagyunk, más a véleményünk, mások az elvárásaink. És bár ezt néha nehéz elfogadni, próbáld meg! Ne zárd ki a másik véleményét, ne ítélkezz felette, legyél kíváncsi rá, próbáld megérteni és nyitottsággal vitatkozz róla! Nem mindig könnyű, de apró erőfeszítésekkel is óriási áttöréseket ehet elérni a kölcsönös tisztelet irányába.

  1. Legyél megbízható!

Ha azt mondod, megcsinálsz valamit, csináld is meg! Annyira alap, hogy szinte kár is leírni, de ha nem tartod be, az a leggyorsabb módja, hogy elillanjon a beléd vetett bizalom. Ha megbízható vagy, szívesen fordulnak hozzád a kollégák, tudják, hogy számíthatnak rád. Cserébe ők is viszonozzák, amit kérsz tőlük.

  1. Versengj! 

Nem vérre menően, de úgy, hogy azzal inspiráljátok, ösztönözzétek egymást! Egyéni és közös sikerek kovácsa lehet ez, az emberi fejlődés egyik alappillére. Az egész onnan indul, hogy el akarsz valamit érni a munkád során, a szervezetben. Nem a kollégák rovására, nem az ő kárukra, hanem mellettük és velük együtt. Kapd el a lényeget, és csak figyeld az eredményt!

  1. Lépj ki a komfortzónádból! 

Az elégedettség a vég. Persze, jó érzés biztonságban és kényelemben élni, de ez korlátokat is jelent. Valami újat kipróbálni ijesztő, mégis lenyűgöző. Erő és lehetőség rejlik benne. Ahelyett, hogy minden nap ugyanazt csinálnád, keress valami új projektet. Iratkozz be egy kurzusra, tarts előadást, írj egy beszédet, add elő, vállald fel a gyengeségeidet, és közben arasd le a babérokat! Nem csak magadat fogod lenyűgözni, de inspirálod is a kollégáidat.

  1. Hülyéskedj! 

Ezt akár elő is írhatod magadnak, mint egy teljesítendő feladatot. Ha látod, hogy a munkatársad össze van zuhanva, stresszes vagy frusztrált, legyél te, aki felvidítod! Mesélj neki a saját zűrjeidről, amikből végül kikeveredtél, érd el, hogy együtt nevessetek, örökre hálás lesz neked ezért. Hát nem erről szól az egész élet? Megélni a jót és a rosszat is együtt, más emberekkel.

Oszd meg!