Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brooke Cagle - unsplash

Nem mersz felszólalni az értekezleten? 4 tipp, ami segít változtatni rajta

A túlzott visszafogottság és félénkség nemcsak saját kiteljesedésünket akadályozza, de a csapatnak és a munkahelynek is káros.

Előfordult már egy értekezleten, hogy magadban őrlődtél, mert nem álltál ki egy kollégádért, hagytad, hogy a munkatársak pontatlan, vagy félrevezető dolgokat mondjanak, esetleg engedted, hogy mások túlbeszéljenek?

„A munkahelyen nem te vagy az egyetlen, aki nem mindig mondja el, amit igazából el szeretne mondani. A munkatársak gyakran akaratlanul is visszatartják a visszahúzódóbb kollégákat” – mondja Milly Tschang üzleti tanácsadó a Teden tartott előadásában. A félénkség pedig több szempontból problémás: a visszatartott véleménnyel, ötletekkel nemcsak magunktól, de a cég elől is megvonhatjuk a legjobb lehetőségeket.

Nyilvánosan megszólalni nem mindig egyszerű. A szakember négy tippet ajánl, amikkel fejleszthető ez a hiányosság.

Négy lépés, hogy legyen önbizalmad megszólalni a meetingeken

1, Dobj félre mindent, ami akadályozhat

A míting, prezentáció, vagy telefonhívás előtt mindig készülj fel.  Ez már a konkrét megszólalás előtt is megkönnyíti a helyzeted. Szabadulj meg azoktól az érzelmektől, amik akadályoznak abban, hogy objektíven lásd a helyzetet, ne azt mondd, amit mások hallani akarnak.

2, Találd meg a megfelelő hangot

Lehet, hogy bosszúsnak, türelmetlennek, félelmetesnek, vagy szorongónak érzed magad, de próbálj meg inkább a pozitív érzésekre összpontosítani. Legyél kíváncsi, izgatott, magabiztos és hálás. A szakember szerint tedd fel a következő kérdéseket magadnak:

  • Te magad inkább egy panaszkodó kollégának segítenél, vagy egy olyannak, aki elismeréssel és nyitottsággal közeledik feléd?
  • Mikor lenne befogadóbb a főnököd: ha védekező és félénk vagy, vagy ha inkább magabiztos és pozitív?

Döntsd el, melyik energiák segítenek előre abban, hogy jobban rád figyeljenek és segítsék a munkádat is.

3, Adj lehetőséget másoknak is (és ne csak a harsányaknak)

Tschang szerint a találkozón résztvevők többsége két táborra osztható: a hangosakra és a csendesekre. A csendesek azok, akiknek nézőpontját nem ismerjük meg eléggé, míg a harsányabbak véleménye a domináns. Utóbbiak meghatározhatják az egész csoport gondolkodását. A szakember hangsúlyozza, hogy ez nem a jó vagy rossz vélemények csatája.

Az a fontos, hogy minden hangot meghallgassunk és kollektívan profitáljunk belőlük. 

Ideális esetben a megbeszélés vezetője lépni fog az ügyben, hogy az erősebb és gyenge hangok egyenlő mértékben szólaljanak meg. De ez nem mindig alakul így. Minden tagnak (akár neked is) tennie kell ezért. Te magad is felhívhatod a figyelmet arra, hogy az introvertált kollégák (beleértve magadat is) nem, vagy kevesebb lehetőséget kapnak.

Az önbizalom mindennek az alapja. De mi az önbizalom alapja? Elmondjuk!

4, Figyelj

Amellett, hogy lehetőséget teremtesz arra, hogy a csendesebb hangok is felszólaljanak, figyelj azokra is, akik a kevésbé konvencionális ötletekben erősek. Minden releváns vélemény figyelembe kell venni, beleértve a többségtől eltérőeket, vagy a népszerűtleneket. Ha a találkozó megköveteli, hogy a csoport konszenzusra jusson, a különböző vélemények megvitatása lehetővé teszik a nézeteltérések tisztázását is, és azok nem válnak még nagyobb problémává.

Ha még mindig ideges vagy a gondolattól is, hogy nyilvánosan kell megszólalnod, gondolj arra, hogy a gondolataid a többiek számára is hasznosak lehetnek.

Sokunkat annyira magával ragad a saját világunk, hogy nem vesszük észre, véleményünk másik számára is hatással lehet.

Egy munkahelyen egyébként is mindannyian részei vagyunk az adott problémának és a megoldásnak is, ezért minden vélemény számít.

Kép: Brooke Cagle // Unsplash

Oszd meg!