Legyél jobb!

Olvasás, adományozás, zero waste: csupa jó ügy tarolt a Highlights of Hungaryn

Forbes Urban
2019. február 08. 5 perc olvasás

A Poket színes, mobiltelefonméretű köteteket kiadó könyvautomatái nyerték el idén a legtöbb szavazó szimpátiáját a Highlights of Hungary ötvenöt jelöltje közül. Az első tíz helyezett közt megtalálhatjuk többek közt a BP Underground hiphop filmjét, a KockaCsokit, Köbli Norbert forgatókönyvírót és a Ligeti boltot is.

Hatodik alkalommal díjazták hazánk legizgalmasabb kreatív projektjeit és példaértékű történeteit a Highlights of Hungary keretein belül. A független kezdeményezés idén is kategóriák nélkül irányította a reflektorfényt kiemelkedő, magyar teljesítményekre, a közönség pedig kiválasztotta kedvencét a művészeti tevékenységek, szociális projektek, sportteljesítmény, irodalmi vonatkozású ötletek, mezőgazdasági, turisztikai és szociális koncepciók közül.

A Katona József Színházban rendezett, február 6-i díjátadón a Poket Zsebkönyveket megálmodó csapat vihette haza a közönségdíjat, ők kapták a legtöbb voksot az online szavazáson. A Poket színes, mobiltelefon méretű zsebkönyv sorozattal népszerűsíti az olvasást és épít közösséget.

Nem sokkal maradt le az első helyről a főváros underground szubkultúrái előtt tisztelgő dokumentumfilm-sorozat legújabb része, a BP Underground hip hop film, az egyébként a Poketet elindító, színházi alkotóműhelyként működő Sztalker Csoport és a szabadidejükben, önkéntes alapon, online felületen állatmentést végző Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát kezdeményezés sem.

Az ötödik helyet a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény szerezte meg, mely általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig nyújt oktatást kiegészítő képzéseket a diákoknak. A hatodik Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró lett, akinek A vizsga, A berni követ, a Félvilág és az Örök tél című alkotásokat köszönhetjük. Rögtön utána érkezett meg a listára a KockaCsoki – a manufaktúra autista fiatalok foglalkoztatását és társadalomba való beilleszkedését segíti.

A nyolcadik helyet Arany-Michels Tímea református lelkész foglalja el, aki egy Selyeb nevű kisközségben végzi szívvel-lélekkel roma gyerekek felzárkóztatását. A kilencedik helyen a csomagolásmentes és zero waste életmódot támogató Ligeti Bolt található, a tizedik pedig a nehéz körülmények közt élő gyermekek karácsonyát szebbé tevő Add tovább kezdeményezés lett, mely a gyerekek által megfogalmazott kívánságokat teljesíti.

Kurátori és támogatói díjak

Kurátori díjat először tavaly adtak át a szervezők, a hagyományt pedig ebben az évben is folytatták. A tíz főből álló, a kreatív ipar különböző területeit képviselő kurátori csapat választása a Tündérkertekre esett, melynek keretén belül több mint kétszáz közösség ment meg kihalásra ítélt, ősi magyar gyümölcsfajtákat.

Idén csatlakozott a kezdeményezéshez és különdíjat adott át a Coca-Cola is. “Mi a Highlights of Hungary-n olyan esélyteremtő kezdeményezést szerettünk volna kitüntetni, amely kiemelten fókuszál a sokszínűségre, a befogadásra és arra, hogy jobbá tegye a világot. Nagy örömmel adtuk át a Coca-Cola Magyarország »Fenntartható Közösségek« különdíját a Nagy Lépés Futárszolgálatnak, hiszen működésük alappillérei pontosan ugyanazok a szempontok, mint amelyek mellett vállalatunk is elkötelezte magát” – mondta Szűcs Judit, a Coca-Cola Magyarország Kft. vállalati kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetője.

Európában is egyedülálló az autistákkal dolgozó magyar futárcég

A BrainBar szintén idén csatlakozott a Highlights közösséghez és különdíjat ajánlott fel választottjuknak: “A Brain Bar elkötelezett a fiatal hazai tehetségek támogatása mellett, ezért csatlakozott a Highlights of Hungary-hez. Különdíjunk nyertesei, a Mathias Corvinus Collegium diákjai biztosítják, hogy Magyarország legtehetségesebb fiataljaival közösen formáljuk a jövőt.”

A Miniszterelnökség H2030 különdíját az egyedülálló szülőket coachokkal, trénerekkel, pszichológusokkal, jogi és munkaügyi szakemberekkel is segítő Egyszülős Központ kapta. A Marie Claire különdíját Arany-Michels Tímea református lelkész vehette át.

A KPMG idén is különdíjjal jutalmazta azt a projektet, mely szerintük a leginkább képviseli az innováció, oktatás, diverzitás, egészség és fenntarthatóság mátrixát, ezek a vállalat számára kiemelten fontos területek. A KPMG által díjazott GlovEye innovációjának célja, hogy az olvasás élményét és a könyvek világát teljesen átélhetővé tegyék a vakok és gyengén látók számára is. A GlovEye az este során a Kreatív különdíját is átvehette.

Vakoknak adja vissza az olvasás élményét a magyar egyetemisták találmánya

A Highlights of Hungary alapítóinak célja, hogy az idei évben olyan kreatív platformmá nőjenek, ahol az összes szereplő – kurátorok, jelöltek, üzleti és médiapartnerek, közönség – egymásra találhat, kollaborációk indulhatnak el, és ezáltal a HoH megtermékenyítő ereje, közösségi, társadalmi hatása tovább erősödik majd.

A jelöltekről és díjazottakról a Highlights of Hungary honlapján lehet többet megtudni.

Az esemény zsűrijében a Forbesot Bagi László újságírónk képviselte.