Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Bruce Mars // Unsplash

Ők azok az emberek, akiket gyakrabban rúgnak ki

Amikor kirúgják az embert, gyakran hangzik el a mondat: miért pont én? A kérdés több mint egy egyszerű teátrális felkiáltás, sőt. Ha alaposan végiggondoljuk és elemezzük az okokat, feltárulhatnak azok a baklövéseink, melyek az elbocsátásunkhoz vezethettek.

Sokféle okból lehet valakit meneszteni, ám a legtöbb esetben a döntésben nincs szerepe a munkavállaló kompetenciájához. A kirúgások zöme legtöbbször a dolgozó hozzáállásából, munkamoráljából, vagy személyiségéből ered.

Az amerikai Forbes szerzője többéves tapasztalat alapján azonosított három olyan személyiségtípust, akiket több eséllyel rúgnak ki, mint másokat.

A Nemember

Vagyis az ember, aki mindenre nemet mond. A cégek szeretnek olyan kollégát alkalmazni, aki rugalmas, nyitott az új lehetőségekre és nem riad meg a legkisebb kihívástól is. Toxikus viselkedése az összes pozitív energiát elszippantja, negatív hozzáállása az egész vállalati kultúrára hatással lehet. Lehet, hogy az ilyen ember kiváló munkaerő, azonban hosszú távon nézve a munkahelyi környezetre káros hatással van.

Az áldozat

Örökös áldozatnak állítja be magát és mindig másokat hibáztat a sikertelenségért. Konstans sajnáltatja magát és keresi a figyelmet, de ritkán érdekli a nehézség valódi megoldása. Szívesebben beszél magáról a problémáról ahelyett, hogy meg is oldaná azt.

Mindenkinek lehet rossz napja, amikor semmi nem jön össze. A néhány napos negatív hozzáállás viszont gyorsan elmúlik, szemben az áldozat mentalitású kolléga attitűdjével. Utóbbi következetesen rosszul viselkedik, a kritikákra pedig támadóan reagál.

Aki mindent jobban tud

Mindent megkérdőjelez és az esetek többségében csak a hibát látja. Gyakran vannak jó ötletei, azonban hiába: a megvalósítás sokszor nem sikerül, mivel a csapatmunkát visszautasítja. Elhiszi, hogy minden feladatot csak ő tud elvégezni és bárkit képes pótolni. A cégek legtöbbjének erre a viselkedésre sem ideje, sem kapacitása nincsen, ezért az ilyen típusú embertől is hamar elköszönnek.

Van még remény

Egy menesztés után különösen nehéz új munkát találni. A kirúgás ténye már önmagában kellemetlen, és az ember önbizalma is alaposan csorbul. A helyzet mégsem reménytelen: egy kirúgás után is jó eséllyel találhatunk olyan munkát, amit valóban élvezettel csinálunk.

Néhány tanács, mielőtt új munkát keresel:

  • Gondold végig, milyen szereped volt abban, hogy így történt! Jellemző rád a fent leírt személyiségtípusok egyike? Ha igen, gondold végig, mit kellene ahhoz tenned, hogy az új munkahelyeden megváltozzon a hozzáállásod!
  • Lépj ki normálisan a volt munkahelyedről! Mindenkinek jobb, ha az elválás tisztességesen zajlik.
  • Ha rákérdeznek, mondd el őszintén, miért rúgtak ki az előző munkahelyedről!

Előfordul, hogy valakit elbocsátanak, de ettől még nem jött el a világvége. Tanuld meg, hogyan kell másokkal dolgozni, legyél nyitott az új ötletekre és legyen pozitív a hozzáállásod! Ha ezeket betartod, nem lesz félnivalód!

Fotó: Bruce Mars // Unsplash


 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”