Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyaralj költséghatékonyan (vagy csinálj úgy, mintha nyaralnál)!

Ha megfogadunk pár tanácsot, akkor a nyaralás alatt valóban kipihenhetjük magunkat, és kihozhatjuk a szabadságunkból a maximumot, így hosszú távon a munkában is eredményesebben teljesíthetünk. Kaptunk egy sajtóközleményt, kiegészítettük, adunk néhány tippet, hogy pihenhess és ne költs nagyon sokat, ha nem akarsz.

Kötelező tennivalók mielőtt szabadságra mennénk

Legyen megbízott macskasimogatónk, kutyasétáltatónk, növényöntözőnk, és legyen valaki a házból vagy a szomszédságból, akinél hagyunk egy extra kulcsot, hogy gond esetén eljárhasson ügyünkben.  A munkahelyen igyekezzünk minden fontos teendőt befejezni, hogy a pihenés alatt már ne kelljen dolgoznunk. Állítsunk be automatikus válaszüzenetet,

de ne csak azt írjuk le, hogy szabadságon vagyunk, hanem adjunk meg helyettest pontos elérhetőséggel, így megkönnyítjük a levélíró helyzetét is.

Tartsuk tiszteletben a saját szabadságunkat

Fontos, hogy szabadságunk alatt ne válaszoljunk az e-mailekre, ne vegyük fel a telefont, csak ha halaszthatatlannak gondoljuk.

Ha rendszert csinálunk abból, hogy elérhetőek vagyunk nyaralás alatt, állandóan keresni fognak minket és képtelenek leszünk elszakadni a munkától.

Milyen hosszan menjünk nyaralni? – A kevesebb néha több (de tényleg csak néha)!

Egy kutatás szerint, ha döntenünk kell arról, hogy egyszer utazzunk el hosszabb szabadságra, vagy többször rövidebbre, mindenképpen a több, rövidebb ideig tartó kikapcsolódást válasszuk. Ha hosszan megyünk nyaralni, annyi munka halmozódik fel távollétünkben, hogy visszatérve alig győzzük majd kezelni. A pihenés időtartamánál fontosabb annak rendszeressége, hiszen éppúgy szükség van rá, mint az alvásra.

Ezzel szemben egy másik nézet azt állítja, hogy a legtöbb munkahelyen úgysem a nyár a legaktívabb időszak, így ekkor sokkal kevesebb a holtidőszak is, szemben mondjuk az ősszel. Néhány nap átállás úgyis kell, amíg átállsz a pihenő üzemmódra, így ha csak 4-5 szabadnapot veszel ki, az nem az igazi. Két vagy akár három hét, na ott kezdődik a pihenés!

Nincs egy vagyonod félretéve a nyaralásra?

Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a pénzszórás és az értelmesen megvásárolható kényelem között. Ne költs erőn felül, a személyi hitelt meg tényleg felejtsd el, ha egy éven keresztül nem tudtál összespórolni annyi pénzt, ami a nyaraláshoz kell. De ne gyalogolj másfél kilométert azért, mert fél napja láttál egy fagyisbódét, ahol húsz centtel olcsóbb egy fagyi.

A szálláskeresésnél már komolyabb összegeket tudsz megtakarítani. Ha kinézted, hogy hová szeretnél eljutni és az összes apartman kétszer annyiba kerül, mint amit az egészre szántál, gondolkozz el az alternatívákon.

Ilyen lehet például a kemping: vízparton szerintünk ez nem hogy nem kompromisszum, hanem egyenesen előny.

Ha nem tudunk elmenni nyaralni, vigyük haza a nyaralást

Pár ezer forintból könnyedén átalakíthatjuk otthonunk egy szegletét nyaralóvá, akár a polc mélyén lévő emléktárgyak előásásával, akár mondjuk úgy, hogy szétnézünk az igazi vagy a virtuális használtcikk-piacon, mondjuk a Jófogáson. Fontos, hogy dedikáltan a pihenésnek szenteljük ezt a területet. Ha az olvasást élveztük leginkább, alakítsunk ki olvasósarkot, és csináljunk rendszert abból, hogy elvonulunk olvasni. Ha a vízpart hiányzik, vegyünk medencét, bármilyen kicsi is legyen, visszahozza majd az élményt. Grillezni az erkélyen is lehet, maximum a szomszédok bejelentkeznek vacsorára.

Otthoni „nyaralással” a hétvégéinket is jobban ki tudjuk élvezni. Legyen a jégszekrényben fagylalt, jégkrém, vagy készítsük el kedvenc strandételeinket, főtt kukoricát, hamburgert, palacsintát. Véssük naptárba, hogy melyik hétvégénken megyünk saját otthonunkba nyaralni és tartsuk tiszteletben a szabadság szabályait, tegyük félre a munkát.

Ha megtanuljuk hogyan kapcsolódjunk ki és szakadjunk el a munkától, sokkal kipihentebbek és magabiztosabbak lehetünk a munkavégzés során, valamint a szabadság hatékony kihasználásával könnyedebben vészelhetjük át a munkás hétköznapokat.

Képek: Patrick Hendry, Chris Holder / Unsplash

 

Még több nyaralás:

Boldogtalanul nyaralsz? Van pár tippünk!

Így kerültem meg a Balatont 15 ezer forintból – és közben jól is éreztem magam

Oszd meg!