Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem. Nem tanítom be az új fiút, hogy aztán a helyemre lépjen

Váratlanul új srác érkezik melléd, miközben jövőd a cégnél bizonytalan lábakon áll? Gyanús. Szakértő mondja meg, mi a teendőd.

„Egy nagy gyártó telepítési szakértője vagyok; ügyfelekhez utazom, hogy telepítsem és beállítsam az általunk forgalmazott rendszereket. Jó munka, de a cég kétévente átrendeződik, és ez sokat ronhat a helyzetemen” – írja levelében az amerikai Forbes egyik olvasója. Jesse leveléből kiderül, hogy legutóbb felvettek mellé egy újoncot, akinek semmiféle gyakorlata nincs még szakterületén. A felvételiztetés folyamatáról, egyáltalán arról, hogy újonc érkezik mellé, Jesse semmit sem tudott.

„Most azt kérik tőlem, hogy tanítsak meg Larrynek mindent, amit tudok. Ha gyorsan tanul, az alapvető dolgokat négy-hat hónapon belül tudni fogja kezelni. De én nem akarom őt fél évig tanítani, csak hogy aztán ugyanúgy szó nélkül leváltsanak engem, mint ahogyan idehozták mellém.” Levelében felsorol még néhány intő jelet, ami szerinte arra utal, hogy az újoncot az ő helyére hívták be. Ilyen például, hogy a főnöke nem ígérte meg szerződése meghosszabbítását, továbbá pedzegette, hogy Jesse kimagasló, talán túlságosan is magas fizetést kap.

„Valóban minden jel arra utal, hogy Larryt azért vették fel melléd, hogy miután mindent megtanult, átvegye a helyedet” – válaszolja Liz Ryan, a Forbes HR-szakértője.

Véleménye szerint ilyen esetekben le kell ülni a főnökkel, és tisztázni:

  • Tudom, hogy nehéz döntéseket kell hoznod, de én meg szeretném könnyíteni a dolgodat. Kedvellek és tisztellek.
  • Ebben a cégben én vagyok az egyetlen, aki ezt a munkát végzi. Korábban említetted, hogy a cég számára nem könnyű kitermelni az én fizetésemet. Értékelem az erőfeszítéseidet e téren.
  • Most felvetted Larryt, és arra kérsz, hogy tanítsam. Az első gondolatom az volt: át fogja venni az én helyemet. Ha valóban erről van szó, akkor szeretném minél simábbá, egyszerűbbé tenni ezt az átmenetet.
  • Megtanítom Larryt a feladatokra, aztán egy kedvező megállapodással kilépek a cégből. Hogy ez sikerüljön, tudnom kell, mire számíthatok. Beszéljünk a felmondási szerződés részleteiről.

A szakértő szerint érdemes előre átgondolni, mit szeretnénk végkielégítésként, mondjuk egy havi bért. Jesse jó alkupozícióban van, ugyanis a cég ügyfelei szeretik, ráadásul ő az egyetlen, aki az új fiút be tudja tanítani.

Liz szerint Jesse másik lehetősége, hogy nem beszél a főnökével. Helyette csak teszi a dolgát – tanítgatja Larryt alapvető dolgokra, de nem saját szakterülete fortélyaira. Viszont hosszabb távon ez a folyamat is a főnökkel való komolyabb beszélgetésig vezethet.

Oszd meg!