Fotó: Skitterphoto // Pixabay
Fotó: Fotó: Skitterphoto // Pixabay
rövid hír

Négy tipp, hogyan térjünk vissza az üzleti utak világába

Forbes
2022. március 17. 4 perc olvasás

2020-ban a koronavírus-korlátozások bevezetésével az utazások száma drámaian visszaesett belföldön és külföldön egyaránt, az üzleti utazások száma pedig 90 százalékkal csökkent. Most, ahogy egyre többen térnek vissza az irodába, a munkahelyi utazások visszatérnek – hogyan szokjunk vissza a régi, utazós világhoz?

Az üzleti utazáshoz való visszatérés két év kihagyás után majdnem annyira zavaró és fura lehet, mint amikor 2020 elején távmunkára álltunk át. Emlékeznünk kell arra, hogyan csomagoljunk hatékonyan, vagy hogyan alkalmazkodjunk az időzónák változásaihoz, ha külföldre hív a munka.

A Harvard Business Review négy stratégiát szedett össze azoknak, akik hosszú idő után ismét úton találják magukat.

1. Értékeld az utazás hasznait

Ahogy újra beépítjük az utazást a munkarendünkbe, érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen esetekben csökken a távoli munkavégzés során a hasznosságunk, amit a személyes interakció javíthatna? Pár olyan terület, ahol javasolt a visszatérés:

  • Csapatok közös elvonulása stratégia kidolgozásához
  • Nemzetközi telephelyek meglátogatása, ahol nagy lenne a kulturális vagy nyelvi akadály
  • Üzleti, sales tárgyalások
  • Konferenciák, ahol kapcsolatokat lehet építeni

Saját szereped és felelősségeid alapján gondold, hogy szerinted az utazás hol fogja a legmagasabb értéket adni. Ügyelj arra is, hogy a korlátozások szintjét is figyelembe kell venni, ha külföldre utazol. Ha a személyes találkozás előnyös, sokszor emiatt akár ésszerűbb lehet, ha kollégáid vagy ügyfeleid keresnek fel téged az utazási korlátozások, a karanténkövetelmények és a kockázati szint közötti drasztikus különbségek miatt világszerte.

2. Megfelelő mennyiséggel tervezz

Még akkor is, ha több üzleti utazást is be tudsz illeszteni a naptáradba, kérdezd meg magadtól, hogy a 2020 előtti szintet tényleg vissza kell-e hozni?d Például előfordulhat, hogy korábban negyedévente személyesen látogattad meg az ügyfeleket.

Talán most egy olyan hibrid megközelítést alkalmazhatnál, amivel évente kétszer személyesen, kettővel pedig online beszélhetnél a partnereiddel.

A döntés meghozatalakor gondolj vissza az elmúlt másfél évre: volt-e több problémád, vagy csökkentek-e az eladások, mert nem találkoztál személyesen bizonyos ügyfelekkel? Ezek azok az esetek, amire érdemes több személyes utazást fektetni. Ezt a konferenciák esetében is lehet alkalmazni: ha nincs túl sok potenciális vevő az eseményeken, vagy a szakmai fejlődést sem befolyásolja, hogy online vagy személyesen vagy jelen, érdemes a digitális módszert választani. Ezzel jelentős időt spórolhatsz.

3. Diktálj megfelelő tempót

Ütemezd be a visszaszokást az utazáshoz: ha korábban havonta többször utaztál, kezdj 30 naponként egy utazással, és nézd meg, hogy érzed magad. Ha minden rendben volt, szépen lassan felemelheted az utazás mennyiségét – már ha van lehetőséged befolyásolni azt. A fokozatos visszatérés számít.

Fotó: Andrew Donovan Valdivia // Unsplash
Érdemes fokozatosan visszatérni a folyamatos utazgatások világába. Fotó: Andrew Donovan Valdivia // Unsplash

Ha nem te döntesz, próbáld megmagyarázni főnöködnek, hogy miért nem szeretnél egyik napról a másikra teljes erővel fejest ugrani a folyamatos utazás világába. A hibrid munkavégzés már valós alternatíva lehet.

4. Hagyj időt mindenre

Tekintettel az elmúlt két évre, ha fontos üzleti utad van, adj magadnak nagyobb időbeli mozgásteret, mint korábban. Például az utolsó pillanatban bekövetkező járattörlések esetén a kora reggeli járat helyett egy fontos megbeszélés előtti éjszakára ütemezd az utazást. Vagy fontold meg az alternatív közlekedési módokat, beleértve a busszal vagy vonattal való eljutást.

Az is nagyon fontos, hogy mindent ellenőrizni kell, kinyitott-e a koronavírus kezdete óta. A taxik drágábbak lehetnek külföldön, mint amire a vírus előtt példa volt, az autóbérlés sem olyan egyszerű már.

Az üzleti utazás továbbra is óriási előnyökkel jár az új kapcsolatok kiépítése, az üzletek tárgyalása és az erős csapatok létrehozása terén. De ahogy a világ újra megnyílik, néhány további szempontot is figyelembe kell venni, amikor értékelni kell a szükséges idő- és energiabefektetést. Élvezd az utazást, és okosan fektesd be az idődet.

Borítókép: Skitterphoto // Pixabay