Legyél jobb!

Jó lesz a karrierednek ez a cég? – Ezek a szempontok alapján mérlegelj

Forbes
2021. december 14. 2 perc olvasás

Ahhoz, hogy igazán sikeresek legyünk a munkánkban fontos, hogy szenvedélyesen szeressük a hivatásunkat, de emellett szükségünk van egy olyan munkahelyre is, ahol a saját alapelveink illeszkednek a vállalat küldetéséhez és jövőképéhez.

Mielőtt még igent mondunk egy állásajánlatra a fizetés mértéke és a munkakör mellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy a cégnél milyen értékek mellett dolgoznak, milyen kitűzött céljaik vannak és mi az a jövőkép, aminek az irányába haladnak.

Az amerikai Forbes összegyűjtött néhány szempontot, amit jó, ha mérlegelünk, mielőtt beállunk egy csapatba dolgozni.

Ezzel megspórolhatunk magunknak néhány felesleges vargabetűt a karrierutunkban.

Határozd meg az alapértékeket, amik mentén dolgozni szeretnél!

Első lépésként tisztázd azokat az alapelveket, amiket szeretnél, hogy meghatározzák a mindennapi munkádat! Írd össze, hogy mi az a hat tulajdonság, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy sikeres legyél a szakmádban, majd vizsgáld meg, hogy ezek mennyire illeszkednek a vállalat küldetéséhez, jövőképéhez és értékrendjéhez! Ez megadja a szükséges információkat ahhoz, hogy megtudd, illeszkedik-e a munkáról alkotott elképzelésed a szervezet kultúrájához.

Kérdezd a cégről a jövőbeli csapattagjaidat!

A legjobb módja annak, hogy megtudd, hogyan zajlanak egy vállalat mindennapjai az, ha olyanokat kérdezel, akik már rég óta ott dolgoznak. Ez egyben arra is jó alkalom, hogy teszteld a cég informális csatornáit, amik a jövőben is a hasznodra lehetnek.

Figyeld meg, hogyan érzed magad az állásinterjúk alatt!

Ha az interjúk alatt sem találjátok a jövőbeli főnököddel a közös hangot, akkor valószínű a munkafolyamat során sem fogjátok. Ha az interjú után stresszesebbnek és nyugtalanabbnak érzed magad, mint előtte, akkor valószínűleg nem az lesz a megfelelő munkahely a számodra.

Gondold át, hogy miért akarsz váltani!

Ha úgy érezzük, hogy egy új munkahely szakmai előrelépést jelent, miközben a vállalat kultúrája is komfortos számunkra, akkor érdemes váltanunk, de ha a jelenlegi munkahelyünkön is van még mit bőven tanulnunk és jól is érezzük magunkat, akkor érdemes rávilágítani, hogy mi az, ami elbizonytalanított abban, hogy megtartsuk a jelenlegi pozíciónkat.

Lehet, hogy előbb és hatékonyabban el tudunk érni egy újabb szakmai mérföldkövet a mostani csapatunkban.

Borítókép: Austin Distel // Unsplash