Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megéri-e továbbra is megtartani az állásomat? 10 érv, hogy nem biztos

Már rég elmúltak azok az idők Magyarországon is, amikor valaki egyetlen munkahelyen dolgozik, onnan megy nyugdíjba, ahol kezdett. A túl sok és túl gyors váltás sem jó, de 3-5 évente nem árt új munka után nézni. Mondjuk, miért. 

Vajon megéri-e továbbra is megtartani az állásomat? A legtöbb ember nem foglalkozik túl sokat a karrierjével. Ők mindaddig megtartják az állásukat, amíg el nem bocsátják őket. Ha most év végén  megkérdeznék maguktól, hogy miért nem váltanak, akkor valószínűleg ilyesmiket válaszolnának:

 1. Még egy évig meg fogom tartani az állásom, mert szeretem azokat, akikkel együtt dolgozom.
 2. Azért tartom meg az állásom, mert 2017-ben a munkám során új dolgokat fogok megtanulni.
 3. Azért tartom meg, mert oly sok minden van a személyes életemben, hogy új munkát keresni már túl sok lenne nekem.
 4. Kockázatosnak tartom az új munkahely keresését.

Vannak azonban olyanok, akik néhány év után tudatosan váltanak. Íme 10 ok, hogy miért járnak ők jobban azoknál, akik sokáig odaragadnak a helyükre.

 1. Amikor az ember egy új munkahelyre megy és új munkakört vállal, akkor erősebbé válik, mintha a régi helyén maradt volna.
 1. Azok akik így tesznek, jobban kiszúrják, ha egy munkahely egészséges vagy ártalmas légkörű – és elkerülik az utóbbiakat.
 1. Akik gyakran (3-5 évenként) változtatnak állást, azok sokkal inkább képesek az adekvát cselekvésre akkor, amikor váratlanul elbocsátják őket.
 1. Ha valaki éveken át ugyanazon a helyen dolgozik, ráadásul ugyanabban a munkakörben, annak a cégen kívüli networkje egy idő után elkopik és szétmorzsolódik.
 1. A gyakori állásvadászat nyomán az emberek sokkal jobbakká válnak a saját brandjük, önmaguk munkaerejének érvényesítésében. Ők ugyanis sokkal jobban tudják, hogy a piacon mire van kereslet, hiszen jobban ismerik azt ottani viszonyokat.
 1. Ha az ember csak azzal törődik, hogy az energiáit egyetlen munkaadó szemszögéből összpontosítsa, akkor túlságosan is befelé fordulóvá válik. Az álláskeresés képessé tesz arra, hogy a külvilággal való kapcsolatod nyitott maradjon.
 1. Pontosan tisztában lesz a piaci értékével.
 1. Ha valaki néhány évente újabb és újabb munkahelyekre vándorol, akkor könnyebben fog elsajátítani új protokollokat, eljárásmódokat, stratégiákat, készségeket. Könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban lesz képes együttműködni új emberekkel. Mindezek felbecsülhetetlen értékű képességek.
 1. Sokkal jobban állja meg a helyét egy felvételi interjú során.
 1. Ha valaki viszonylag sokat változtat állást, akkor felismeri, hogy milyen sok ember létezik a világon és bizony azzal is tisztában lesz, hogy nem felelhet meg mindenkinek. Ez rendben is van. Nem lehet mindenkinek megfelelni, de akinek igen, az megérdemli azt, hogy ő kamatoztathassa az ember tehetségét.

Összefoglalva: mindannyian vállalkozók vagyunk és nem jó, ha csak egy ügyfelet szolgálunk ki.  A karrierünkkel nekünk magunknak kell törődnünk, hiszen senki más nem teszi ezt meg helyettünk. Tegyük hát fel őszintén a kérdést, vajon a mostani munkahelyünk tényleg megérdemli-e azt, hogy még egy évig ott múlassuk az időt?

 

 

 

Oszd meg!