Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Manipulátor a kollégád? Három tipp, hogy megúszd ép bőrrel

Csaknem minden munkahelyen akad egy manipulátor típusú ember. Sajnos sokan nem ismerik fel, és még többen vannak, akik nem tudják kezelni, ezért nem egyszer előfordul, hogy az ártatlanok húzzák a rövidebbet, áldozatokká válnak, ezzel pedig a munkahely sem jár jól. 3 tipp a vész elkerülésére.

A manipulátor típusú emberek jellemzően jól teljesítenek a munkahelyükön. Kezdetben az látszik, hogy eredményesek a munkájukban, és ha nincs megfelelő szervezeti hierarchia, vagy vezetői beavatkozás, néhány munkatárs áldozatukká válhat.

A Harvard Business Review szerzője harminc évnyi tanácsadói tapasztalattal maga mögött azt írja: rengeteg hétköznapi példa akad manipulációra, bullyingra, vagy a hatalom nem megfelelő felhasználására a munkahelyeken. Ezekre háromféle módon lehet hatékonyan reagálni, függetlenül attól, hogy az, aki szembe találja magát egy igazi manipulátorral, milyen pozícióban, erőviszonyban áll vele. Ezek csak átmeneti segítségek a végső megoldás megtalálásig, de sokat jelenthetnek.

Ezt tedd, ha egy manipulátorral van dolgod

1. Légy szkeptikus, ha valakitől túl sok figyelmet kapsz.

A manipulátárok ritkán mutatják meg az igazi arcukat. Könnyedén mások bizalmába férkőznek, szövetségesnek állítják be magukat, miközben felmérik, kik az iroda alacsony önértékelésű, gyakran bizonytalankodó tagjai, és felmérik gyenge pontjaikat.

Ha egy vezető a kedvenceként foglalkozik veled és extra figyelmet fordít rád, miközben néha odaszúr, hogy rosszul érezd magad vagy megkérdőjelezed önmagad, ha lenyom, megaláz, miközben másokkal beszélsz, esetleg olyan dologra próbál rávenni, amit nem szeretnél, akkor könnyen lehet, hogy egy igazi manipulátorral van dolgod. Ismerd fel, maradj önmagad, maradj a jó oldalon.

2. Állj készen kisebb nyilvános konfrontációkra.

Olykor az egyetlen esélyed, hogy kivédd a manipulátorok támadásait, ha szembe mész velük, mégpedig azonnal. Egy iroda új munkatársaként vagy kezdőként ez különösen nehéz lehet, de akár senior tagként is. Ugyanakkor ha megteszed, az egyértelmű üzenet lesz a manipulátor számára is: valaki kiszúrta rosszindulatát, és van ellenszere.

Egy határozott kiállással az ember nemcsak a saját bőrét mentheti, de másoknak is példát mutathat, ami a munkahelynek is előnyére válhat.

3. Mondj nemet a titkolózásra, ne válj cinkosává a játszmáiban.

Légy egyértelmű és egyenes, és tarts magad az álláspontodhoz. A manipulátorok gyakran elhitetik az emberrel, hogy különleges információkat osztanak meg, bizalmassá teszik az embert, miközben áskálódnak és folyton hazudoznak. A ködös monológok helyett kérj egyértelmű információkat. “Nem vagyok benne biztos, hogy jól értelek. Miért mondod el nekem ezeket? Miért kérsz tőlem ilyet?” – ezeke a kérdések a segtségedre lehetnek.

Nyitókép: Bermix Studio

Oszd meg!