Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar lányok a matekolimpián: 2 ezüst és 2 bronz egyéniben, csapatban 7. hely!

A középiskolás lányok világversenyén  52 csapatban 195 fő indult, a négy fős csapat mindegyik tagja éremmel tért haza.

Az European Girls’ Mathematics Olympiad (EGMO) az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny lányoknak, és neve ellenére nem csak európai, hanem világméretű megmérettetés.

Összesen 51 ország matekválogatottja versenyzett, az európai országokon kívül ázsiai és amerikai államok is képviselték magukat, olyanok, mint az USA, India, Japán, Szaúd-Arábia, Brazília, Peru és Ausztrália.

A 2018-as eseményt április 9-én rendezték Firenzében, Olaszországban, a csapatversenyben 52 válogatott volt érdekelt, egyéniben pedig 195 fő versenyzett, ebből 36 csapat és 137 fő volt európai.

A verseny lebonyolítása úgy néz ki, hogy két versenynapon három-három matematikai feladatot kell a versenyzőknek megoldaniuk. A csapatok négy főből állnak, a csapattagok elért pontszámait összesítik a csapatversenyhez, egyéniben pedig a legjobb eredményeket elérők arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek pontszámaik alapján.

Kocsis Anett (20 pont)  és Vankó Miléna (21 pont) egyéniben bronzérmesek lettek, míg Kerekes Anna (30) és Janzer Orsolya Lili (31) ezüstérmet nyertek.

A négyfős magyar csapatból mindenki érmet szerzett, és éppen hogy lemaradtak a előkelőbb helyezésekről: a bronzéremhez 15 pont, az ezüstéremhez 22 pont, míg az aranyéremhez 32 pontot kellett elérni.

Az összesítésben szerzett 102 pont a hetedik helyezést érte, holtversenyben Mexikóval, az európai országok közül a hatodikak lettek. A dobogón az oroszok (145 pont), az USA (129 pont) és az Egyesült Királyság (111) végzett.

A részletes eredménytáblát itt lehet elérni.

A matek nem fiús dolog

A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen. A felkészítésben is résztvevő csapatvezetők, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták:

„A versenyzők több éves lelkiismeretes, elkötelezett munkája és tehetsége hozta meg a sikert; amiben osztoznak szüleik, iskolai felkészítőik és az őket támogató tehetséggondozó táboroztatók is. Reméljük, hogy verseny fő üzenete minél többekhez elér: a kapott talentumaidat azok kiteljesítéséért kaptad, és messzire juthatsz vele, ha hiszel benne – túllépve elvárásokon és sztereotípiákon.”

Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője, Molnár-Sáska Gábor kiemelte, hogy a verseny célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában.

“Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrier utat kínál.”

A globális pénzügyi szolgáltatócég idén indította el „Smartiz” programját, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival.

Egyre több az ehhez hasonló kezdeményezés, ami a nemek közötti sztereotípiák lebontását célozza, és erre szükség is van: Magyarországon 20 ezernél is több informatikust tudna felvenni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve becslések szerint ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években.

Megérkeztek a nők: le kell bontani a magyar technológiai szektor sztereotípiát is

Oszd meg!