Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megérkeztek a nők: le kell bontani a magyar technológiai szektor sztereotípiát is

Vasárnap nyílik a Kódbirodalom, a kezdeményezés mögött a Skool csapata áll, akik eddig is sokat tettek azért, hogy a most még iskolapadban ülő lányok ne gondolják, hogy programozni “fiús” dolog. Az IT szektornak is szüksége van arra, hogy az oktatásban (és a cégeknél is) szemléletváltozás legyen, hiszen a munkaerőhiány a technológiai ipart is erősen sújtja, több mint 20 ezer hiányzik a magyar piacról. 

A Stackoverflow, a világ egyik legjelentősebb IT szakembereknek szóló platformja tavaly globális felmérést végzett 64 000 fejlesztő körében. A kitöltők között a nők aránya mindössze 7,6 százalék volt. Az alacsony arány okait a területen már sokan vizsgálták, és elsősorban a negatív sztereotípiákat és az információhiányt szokták kiemelni. Az ISACA tavalyi kutatása viszont már ezen túlmutatva arra irányult, hogy mit lehetne tenni ezek ellen? A megkérdezettek – jelenleg technológiai területen dolgozó nők –  48 százaléka azt válaszolta, hogy sokkal több női mentorra volna szükség. Egy másik leküzdendő akadály pedig, amelyet a válaszadók 42 százaléka emelt ki, ehhez nagyon hasonló: a mentorok számánál is kevesebb a női szakmai példakép a területen.

Bugir Zsófi részt vett a Skool egyik első képzésén. Azóta a Prezi is megkereste - történetét tavaly írtuk meg. Fotó: Orbital Strangers

Bugir Zsófi részt vett a Skool egyik első képzésén. Azóta a Prezi is megkereste a 19 éves lányt – történetét tavaly írtuk meg. Fotó: Orbital Strangers

A Skool legújabb kezdeményezése, a Kódbirodalom a technológia iránt nyitott fiatal lányokat és szüleiket szólítja meg, a szektor négy neves női képviselőjének közreműködésével. Amrita Gangotra (a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese), Biró Júlia (infrastruktúra mérnök, egykori Prezis, jelenleg pedig a németországi Contentfulnál dolgozik), Arnhoffer Edit (IT infrastruktúra csoportvezető a Graphisoftnál) és Kárász Erika (térinformatikus az NNG szoftverfejlesztő cégnél) a kampány honlapján rövid videóinterjúban mondja el, hogy miként került kapcsolatba a technológia világával, és hogyan tölti mindennapjait a szektor egyik magyarországi fellegvárában.

A négy szakember nem csak azt vállalta, hogy videóüzenettel bátorítja és lelkesíti a programozó karrierről álmodozó fiatal lányokat, de egy-egy szerencsés érdeklődővel el is töltenek majd egy napot a cégük irodájában – tudatta szerkesztőségünkkel a Skool. A Kódbirodalomba való belépésre belépőjegyek megvásárlásával kapnak esélyt a lányok, így a szülők­ a Skool projekt támogatása mellett­ 10-18 év közötti lányuknak életre szóló élményeket is szerezhetnek. A befolyt összeget a Technológiai Oktatásért Alapítvány a Skool projekt fejlesztésére, és további ingyenes műhelyfoglalkozások szervezésére fordítja majd.

„A Kódbirodalom kezdeményezésünknek két célja van: egyrészről minél szélesebb körben hatással szeretnénk lenni a magyar társadalomra, és megmutatni, hogy a tech szakmára jellemző sztereotípiák ideje lejárt. Másrészről a hosszú távú célunk, hogy minél több lány számára szervezzünk a jövőben is ingyenes Skool foglalkozásokat, ehhez pedig minél több támogatóra van szükségünk – őket is megszólítjuk a kampánnyal.” – mondta Guzsaly Péter, a Technológiai Oktatásért Alapítvány operatív igazgatója.

„Sokan kérdezik tőlem, hogy lehet nőként érvényesülni egy olyan férfiasnak gondolt területen, mint az informatika. Szerintem ez nem nemek kérdése, hanem érdeklődésé, ezért nemtől függetlenül bíztatok minden fiatalt, akit érdekel a technológia, hogy ezt a területet válassza, hiszen számos előnye van.” – mondta a ma délelőtti sajtótájékoztatón Kárász Erika, aki térinformatikusként dolgozik az NNG Kft.-nél. „Számomra például kimondottan fontos szempont volt, hogy a munkahelyem lehetővé teszi, hogy rugalmasan szervezzem a napomat, így a családomra is marad időm.”

A Kódbirodalom vasárnap nyitja meg a kapuit azok számára, akik belépőjegyet szeretnének venni, addig minden nap megismerhetnek egy-egy szereplőt.

Oszd meg!