Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

Lehetséges koronavírus-gyógyszereket keres a magyar kutató laborja

Barabási Albert-László csapata nem lazsál, tíz nap alatt oda jutottak, hogy már van egy listájuk azokról a lehetséges gyógyszerekről, amik kezelhetik a koronavírus okozta megbetegedést. Minderről saját blogján számolt be a kutató.

„Reméljük, hogy a legjobb jelöltek még ezen a héten megkezdik utazásukat a kísérleti laboratórium felé, ahol emberi sejteken próbálják ki őket” – írja a poszt.

Az eddig begyűjtött adatok olyan módszertan kifejlesztését teszik lehetővé, ami eljuttathatja a kutatókat a gyógymód megtalálásához. Először olyan gyógyszereket válogattak össze, amik hálózati értelemben „közel esnek” a Covid-19 tüneteihez, azaz légzőszervi megbetegedésekre, parazitafertőzésekre vagy idegrendszeri megbetegedésekre adják őket. Ezt követően gépi tanulással vizsgálták, hogy a modellek szerint melyik szer hathat legjobban a betegségre. Hatékonyság szerint úgy állították sorrendbe a jelölteket, hogy melyik céloz több, a koronavírusfertőzésben kulcsszerepet játszó fehérjét.

7600 gyógyszert vizsgáltak, ezek közül a Harvard Medical School vezető orvosa, Joseph Loscalzo szűrte ki a potenciálisan mérgező szereket. A blogposzt szerint azonban még korai örülni, ezek csak az első eredmények, sok minden változhat, mire tovább lépnek.

A sikert a network medicine módszertanával érték el, azaz Barabási saját hálózatkutatói módszereivel estek neki a koronavírus elemzésének. Azonosították azokat az emberi szöveteket, amik a vírus számára szükséges fehérjék kibocsátásáért felelősek, majd ezek alapján előre jelezték, hogyan megy végbe a betegség a testben. Rámutattak, hogy a vírus az agyat is meg tudja támadni, a kutatók szerint ezért lehetséges, hogy egyes betegek elveszítik a szaglás és ízlelés képességét.

Arra jutottak még, hogy a reproduktív szervekre is hatással lehet a betegség – kérik, hogy ha valakinek van bizonyítéka ezekre az észrevételekre, jelezze. További érdekesség, hogy Barabásiék eredményei szerint a Covid-19 működése legjobban a rákos, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekkel mutat rokonságot.

A teljes blogposzt itt olvasható. Alant az eddigi fejlemények.

Oszd meg!