Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

A világhírű magyar tudós is beszállt a koronavírus-gyógyszer utáni hajszába

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató is fejest ugrott a koronavírus-gyógyszer utáni hajszába – adta hírül saját blogján, ahol részletesen publikálja az eredményeit is.

Barabási saját laborját állította rá a vírus kutatására, a Northeastern University Barabási Lab nevű hálózatkutató egysége most is teljes erővel a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolásán dolgozik. Módszere az egyébként Barabásihoz köthető network medicine: hálózatkutatói eszköztárral viszonyul a betegségekhez, egyszerre figyelembe véve a társadalmi, biológiai és gyógyszerészeti faktorokat.

Barabási laborja a Krogan Labtől kapott proteinkapcsolati térképet elemezve kezdett dolgozni, a munka alapjául pedig egy 2012-es network medicine kutatás szolgált, mikor is rákokozó vírusokat vizsgáltak, például a HPV-t. Előre tudták jelezni a fertőzés okozta tünetek megjelenését, valamint adatokat szereztek a vírusok emberi sejtekre gyakorolt hatásairól.

Most is ez a cél: a koronavírus és az emberi test fehérjéinek viszonyát elemezve keresik a vírus gyenge pontjait. Ezzel nemcsak egy esetleges gyógyszer hatásmechanizmusának megtalálását segíthetik elő, hanem a már létező vírusgyógyszerek hatékonyságával kapcsolatban is fontos adatokat szolgáltathatnak.

Barabási a blogját már a projekt március 24-i bejelentését követő napon is egy eredménnyel frissítette: máris sikerült összehasonlítani a betegséget 299 másikkal. 12 vírus adatait használják arra, hogy betanítsanak egy mesterséges intelligenciát az összefüggések keresésére. Barabási szerint ide három hét alatt szoktak eljutni a kutatók, nem pedig egy nap alatt.

Kép: Orbital Strangers

Oszd meg!