Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Közel 1,7 milliárd dollárnyi értékben adakozott az Amazon-vezér exfelesége

MacKenzie Bezos, az Amazon-alapító volt felesége nyilvános bejegyzésében számolt be arról is, hogy vezetéknevét Scottra cserélte, valamint további adományozást is tervez.

Scott kedden a Twitteren és a Mediumon publikált posztjában részletesen leírta, hogy az 1,67 milliárd dollárnyi adományt mely szervezetek kapták, ki milyen formában és mekkora értékben részesült a felajánlásból – írja az amerikai Forbes.

Advertisement

A támogatást különböző nonprofit szervezetek kapták, amik más-más területeket karoltak fel (faji méltányosság, LGBTQ méltányosság, nemek közötti egyenlőség, gazdasági mobilitás, empátia és megosztottság kérdése, funkcionális demokratizmus, közegészségügy, globális fejlődés, éghajlatváltozás).

Scottól egyébként nem újkeletű az adakozás, 2019-ben ő is csatlakozott a Bill Gates, Melinda Gates és Warren Buffet alapította The Giving Pledge nevű kezdeményezéshez.

Az alapítványhoz csatlakozott szupergazdagok vállalják, hogy vagyonuk több mint felét jótékony célokra fordítják. Scott egykori férjével is jókora összegeket ajánlott már fel: 2018-ban például két milliárd dollárt áldoztak hajléktalan családok megsegítésére és létrehoztak egy ösztöndíjrendszeren alapuló oktatási hálózatot is.

Scottnak a 2019-es válás után 4 százalékos része maradt az Amazonban, összesen 19,7 millió részvény, a Forbes szerint a 22. leggazdagabb a világon 36 milliárd dolláros vagyonával.

A válás után eltűnt a nyilvánosság elől, a mostani bejegyzésében beszámol arról is, mi történt vele tavaly ősz óta. Azért, hogy pénze a legjobb helyekre kerüljön, felkért egy non-profit tanácsadói csapatot, akik segítettek a szervezetek kiválasztásában.

Scott már rutinos jótékonykodó, de eddig inkább a háttérben végezte filantróp tevékenységét. Most azért döntött a nyilvános poszt megírása mellett, hogy felhívja a figyelmet az adakozás fontosságára és más gazdag embereket is arra ösztönözzön, hogy pénzüket jótékony célokra fordítsák. Az asszony posztja végén hangsúlyozza, hogy továbbra sem fog leállni, a közeljövőben is jótékonykodni szeretne.

fotó: Sharon McCutcheon // Unsplash


 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”