Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Adomány: megint közelebb került végcéljához a világ 3. leggazdagabb embere

Warren Buffett nem új arc a pénzcsinálók között, de az adományozók között sem. Most újabb hatalmas összeget adományozott, így már vagyonának 43 százaléka alapítványok kezében van. A világ egyik legnagyobb filantrópjának a 100 százalék a végcélja.

A 87 éves Warren Buffett, aki jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere a 84 miliárd dollárosra becsült vagyonával az amerikai Forbes szerint, múlt héten 3,4 milliárd dollárra (kb. 900 milliárd forint) becsült értékben adományozott öt alapítványnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden idők egyik legsikeresebb vállalkozója mostanra a Berkshire holding 43 százalékától megvált. Buffett eddigi összes adományának jelenértéke, a legutóbbit is beleszámítva körülbelül 31 milliárd dollár az amerikai Forbes becslése szerint.

Buffett 2006-ban fogadta meg, hogy tíz évvel azután, hogy a vagyona állandónak lesz mondható, az összes Berkshire részvényét eladományozza, gyermekei is csak néhány millió dollárt fognak örökölni. És még ez sem minden, hiszen

adományai tulajdonképpen a nagyobb, filantróp stratégiája részei – annak a stratégiának, amely a világ leggazdagabb emberi közül már sokat ösztönzött komoly mértékű adakozásra.

Minden a The Giving Pledge nevű alapítvánnyal kezdődött, amelyet Bill és Melinda Gatesszel közösen alapított (Bill Gates ugyebár jelenleg a 2. leggazdagabb ember a világon). Ennek a kezdményezésnek a milliárdos tagjai megfogadták, hogy vagyonuk nagyobb részét jótékony célokra fordítják. Ma már 183-an vannak, köztük olyanok mint Michael Bloomberg (Bloomberg), Richard and Joan Branson (Virgin), Mark Zuckerberg and Priscilla Chan (Facebook), Ray and Barbara Dalio (Bridgewater), Paul Allen (Microsoft), Ted Turner (Turner Broadcasting, CNN), Nathan and Elizabeth Blecharczyk (Airbnb), Reed Hastings and Patty Quillin (Netflix), David Rubenstein (Carlyle), Pete Peterson (Blackstone), Steve and Jean Case (AOL).

A milliárdos azonban soha nem konkrét célokra ad pénzt, hanem mint az egyszer nyilatkozta, inkább bizonyos alapítványokban és személyekben gondolkodik, amelyekben megbízik.

A The Giving Pledge tagjai sokféle célt támogatnak. Küzdenek a szegénység ellen, támogatják a menekülteket, a katasztrófa-elhárítást, a költenek a katasztrófa-elhárításra, a globális egészségügyre, az oktatásra, a női ügyekre, egészségügyi kutatásokra, a művészetre és a kultúrára, a büntető igazságszolgáltatási reformra és a fenntarthatóságra. Ezúttal az alábbiak részesültek vagyonából:

  • Bill & Melinda Gates Foundation;
  • Susan Thompson Buffett Foundation;
  • Sherwood Foundation (Buffett lányának alapítványa);
  • Howard G. Buffett Foundation (Buffett fiának alapítványa);
  • NoVo Foundation.

Nem véletlen, hogy Buffett bizalmatlan – a The Giving Pledge-t is próbálták már átverni, és nem létező célokra pénzt kicsalni tőlük. Sokat tanultak. Mindenkinek azt üzeni, hogy:

Ne kattints e-mailben érkező, pénzt kunyeráló linkekre. Ehelyett közvetlenül látogass a szervezet weboldalára, és vizsgáld meg azt alaposan. A személyes adataid, bankkártyaszámod megosztása előtt mindig vedd fel a kapcsolatot a szervezettel, lehetőleg telefonon, és körültekintően kérdezd ki őket.

Rövid az élet ahhoz, hogy kicsinyesek legyünk

Oszd meg!