Legyél jobb!

Koronahős: Otti néni és a foltvarró csoport, akik egy hétvége alatt 400 maszkot varrtak egy gyermekkórháznak

Forbes
2020. március 27. 4 perc olvasás

Bemutatjuk Magyarország koronahőseit, akik bátran és kitartóan végzik a munkájukat, vagy a vészhelyzetben segíteni próbálnak másoknak. A káposztásmegyeri Homoktövis foltvarró csoport például azzal, hogy a Bethesda Gyermekkórháznak varrnak maszkokat.

A maszkvarrás néhány nap alatt országos mozgalom lett, bár legalább ekkora vita is van arról, kell-e, érdemes-e maszkot viselnie annak is, aki egészséges, vagy csak a koronavírussal fertőzötteknél van értelme. „Miután tünetmentesen is lehet valaki fertőzött, az a biztos, ha hord, aki tud” – hangzik a logikus magyarázat Tőzsér Ferencné Otti nénitől.

Otti néni a káposztásmegyeri Homoktövis Foltvarró Csoport tagja – több nyugdíjassal és fiatallal együtt –, a kis társaság békeidőkben patchwork falvédőket, táskákat készít, már kiállításuk is volt az Újpest Galériában. Mostani ténykedésükről, hogy önkéntesként átálltak a maszkvarrásra, a Tartsd otthon a nagyit! Facebook-mozgalom számolt be.

A négyszáz maszkot csütörtökön küldték el a Bethesdának, most az Uzsoki Kórház következhet.

„Az egyik csoporttagunk ismerőse szólt, hogy a Bethesda Kórház örülne, ha varrnánk nekik maszkokat, mert ugyan egy vállalkozótól kaptak erre ígéretet, de végül nagyon keveset szállított le nekik. Nekiálltunk, és heten megvarrtunk összesen négyszázat” – mondja a 77 éves Otti néni, aki nyugdíj előtt épületgépész-tervezőmérnök volt. Ő maga 60 darabot készített el a múlt hétvégén.

Tőzsér Ferencné, Otti néni

A hozzávalókat a foltvarrók klubpénzéből vette meg az egyik fiatal csoporttag és osztotta ki a varró önkénteseknek. „Szándékosan színes, mintás anyagokat választottunk, hogy egy kicsit felvidítsuk a beteg gyerekeket.”

A szabásmintát Messenger-üzenetben küldték el egymásnak, alapanyagként pamutvásznat használtak, ami 90 fokon is mosható, gumi helyett pedig a tartósság végett pertlit. Az orrnyeregnél drótot tettek a maszkba, hogy mindenki pontosan a méretére tudja igazítani.

„Öt darabot én is varrtam magamnak, biztos, ami biztos, bár nem megyek sehová” – mondja Otti néni, akinek két szomszédja is felajánlotta, hogy bevásárol, de a vidéken lakó fia is felbukkan időnként. „Volt, hogy a kilincsre akasztotta a rántott húst.”

„Nagyon büszke vagyok Ottira, mert nem blokkolta aktivitását a nyugdíjas lét, naprakész a világ aktuális dolgaival – mondja róla az egyik szomszéd, Fülöp Viktor. Jó érzés, hogy amikor én a dolgozószobámban home office-ban dolgozom, hallom, ahogy ő a fal túl oldalán a varrógépet hajtja. Szünetekben a teraszon tudunk összemosolyogni és picit beszélgetni. Ha megyünk bevásárolni, Messengeren hívjuk egymást, ami neki is természetes már. Vigyázunk egymásra.”

Ahogy a borítóképen is látható, a maszkokat teljesen érintésmentes megoldással gyűjtötte be az önkéntesektől Kacsuk Éva, a csoport vezetője.

És íme a levél, amit a maszkokkal együtt a kórháznak elküldött a varrócsoport:

Keressük Magyarország koronahőseit! Kerülj be a Forbesba!

Ki lehet koronahős? Bárki, aki különleges teljesítményt nyújt most, ezekben az embert próbáló időkben: egészségügyi dolgozók, eladók, futárok, közösségszervezők. Otthon lévő szülő, aki egész családjáról gondoskodik? Igen, ő is lehet koronahős.

Mit kell tenned? Küldj be egy szelfit magadról vagy egy képet kollégádról, rokonodról és írd le, mit és hogyan csinál koronahősként.

A beküldött szöveg ne legyen hosszabb, mint 3000 karakter.
Fontos: küldj telefonszámot vagy e-mail címet a koronahőshöz, hogy fel tudjuk venni vele a kapcsolatot. Ide küldd: tema@forbes.hu

A legjobb történeteket a forbes.hu-n mutatjuk be, de a hónap három legkülönlegesebb koronahőse a Forbes magazinba is bekerül.

Teljesítmény, kitartás, tisztesség – a Forbesban a helye! Keressük Magyarország koronahőseit!