Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Balkai Levente

Koronahős: Levente, a személyi edző, aki több mint 100 iskolának viszi el a digitális tesiórát

Bemutatjuk Magyarország koronahőseit, akik bátran és kitartóan végzik a munkájukat vagy a vészhelyzetben segíteni próbálnak másoknak. Bakai Levente például azzal, hogy online oktatóvideókat készít tesitanároknak, így ötleteivel segíti a digitális tornaórák lebonyolítását.

Ha egy általános iskolás tornaórához ugróiskola kell, az felépíthető vécépapírból, mamuszból vagy plüssállatokból, míg a súlyzók helyett kiváló az ásványvizes palack is. Bakai Levente személyi edző online értelmezi újra azt, amit a 90-es években a tévétornák jelentettek. Nappalijában felvett ingyenes oktatóvideóival a testnevelő tanárok munkáin könnyít, hogy nekik is egyszerűbb legyen a digitális óraadás.

A múlt héten indult el a digitális tanrend – péntektől hétfőre a pedagógusoknak villámgyorsan kellett az online oktatást megoldaniuk.

Levente és párja, Gelencsér Zsófia úgy gondolták: sok olyan tanár van, akinek nincs ötlete, hogyan tartson eszköz nélküli, otthoni testnevelés órát.

„Kiraktunk egy felajánlást, hogy szívesen segítünk, de nem gondoltuk volna, hogy ennyire népszerű lesz” – mondja Levente. A Facebookon megosztott felhívásra máris csaknem kétszáz pedagógus jelentkezett.

A 29 éves Levente tíz éve dolgozik Kaposváron személyi edzőként, külföldön élő tanítványai miatt tartott már online edzéseket is. Korábban egy budapesti karateklub erőnléti edzőjeként dolgozott, így van tapasztalata a gyerekek fejlesztésében. Jó inspirációt jelent neki párja négyéves kislánya is, aki időnként szintén feltűnik a gyerekeknek szánt videókban.

„Látom, hogy nap, mint nap mennyi erőfeszítésébe kerül a munkája a családja és a kialakult extrém helyzet mellett, hogy segítsen az online oktatásban a testnevelő tanároknak” – írta róla párja, Zsófia. 

Levente heti két-három alkalommal gyártja a videókat. „Nem egy teljes edzésről beszélünk, inkább módszereket mutatok.” Az otthoni tornaóránál hangsúlyosabban kell figyelni arra, hogy az ne legyen unalmas a gyerekek számára, és valóban elvégezzék a gyakorlatokat.

A videókat előre felveszi, és az érdeklődő iskoláknak elküldi. Élő közvetítést nem szeretne, több okból sem. Egyrészt, mert a videók inkább oktatási segédanyagok, mint tesiórák. Az internet kiszámíthatatlanságára sem szeretne alapozni, inkább egyesével küldi el a jó minőségű videókat, amik bármikor visszanézhetők.

A kimondottan az általános- és középiskolásokra szabott videós segédletet célzottan akarja eljuttatni azoknak a tanároknak, akiknek tényleg szükségük van rá.

Jelenleg több mint 100 iskolával áll kapcsolatban, ők sokszor továbbküldik más oktatási intézményeknek az ingyenesen felhasználható, körülbelül 45 perces videókat.

Leventét érdekli az utánpótlás, tornáival később is szívesen fejlesztené a gyerekek mozgáskoordinációját és állóképességét. Az átmenetileg munkanélküli edző tervezi, hogy felnőtt vendégkörének is készít videókat, nekik fizetős tartalmakat gyártana.

Keressük Magyarország koronahőseit! Kerülj be a Forbesba!

Ki lehet koronahős? Bárki, aki különleges teljesítményt nyújt most, ezekben az embert próbáló időkben: egészségügyi dolgozók, eladók, futárok, közösségszervezők. Otthon lévő szülő, aki egész családjáról gondoskodik? Igen, ő is lehet koronahős.

Mit kell tenned? Küldj be egy szelfit magadról vagy egy képet kollégádról, rokonodról és írd le, mit és hogyan csinál koronahősként.

A beküldött szöveg ne legyen hosszabb, mint 3000 karakter.
Fontos: küldj telefonszámot vagy e-mail címet a koronahőshöz, hogy fel tudjuk venni vele a kapcsolatot. Ide küldd: tema@forbes.hu

A legjobb történeteket a forbes.hu-n mutatjuk be, de a hónap három legkülönlegesebb koronahőse a Forbes magazinba is bekerül.

Teljesítmény, kitartás, tisztesség – a Forbesban a helye! Keressük Magyarország koronahőseit!


Oszd meg!