Legyél jobb!

Koronahős: főállásban a pécsi víruskórházban dolgozik, szabadidejében ételosztásokat szervez

Forbes
2020. április 15. 8 perc olvasás

Bemutatjuk Magyarország koronahőseit, akik bátran és kitartóan végzik a munkájukat, és másoknak segítenek. Kollár Zsuzsanna főállásban altatóorvos-asszisztens a pécsi központi víruskórházban, mellékállásban – ami neki inkább felüdülés, mintsem pluszmunka – az Étel az Életért Alapítvány vidéki adománygyűjtéseit és ételosztásait koordinálja.

Kollár Zsuzsanna főállásban aneszteziológus-asszisztens, a pécsi központi víruskórházban dolgozik. Munkája mellett tíz éve önkénteskedik a Krisna-hívők Közösségéhez tartozó Ételt az Életért Alapítványnál, három éve ő vezeti a szervezet Mint egy falat kenyér elnevezésű vidéki programját. Átmenetileg „szabadságon” van önkéntesi feladatköréből, mivel főállásban jelenleg az intenzív osztályon dolgozik, így véletlenül sem akar koronavírus-terjesztő lenni. „Inkább nem ülök már be a kollégák autójába” – mondja.

Ezért most otthonról koordinálja két önkéntestársát, akik a múlt héten például három nap alatt 1400 kilométert vezettek le az országban, hogy eljuttassanak különféle adományokat a rászorulóknak, és ezzel több mint ezer embernek segítettek. „Öt helyre juttattunk el tartós élelmiszereket, többek között konzerveket, cukrot, lisztet, olajat. Az egyik idősotthonba például egy láda banánt szállítottak a fiúk, de családok átmeneti otthonaiba is vittek adományokat.”

A maga is Krisna-hívő Zsuzsanna emellett melegétel-osztásokat is rendszeresen koordinál, ezeket a szintén önkéntes karanténba vonult Krisna-völgyi konyhán főzik. Persze nem klasszikus, sorban állós ételosztásokat kell elképzelni: kis műanyagedényekbe adagolják, jól lezárják az ebédeket, és azokért az együttműködő intézményekbe jöhetnek az előre értesítettek. „Nem hívjuk össze őket, mindenki megkapja, hazaviszi, és otthon fogyaszthatja el. Ráadásul pont annyi családot, rászorulót értesítenek a lehetőségről a partnereink, ahány adag ebédet tudunk vinni az adott helyre, így mindenkinek jut, aki odajön.”

Zsuzsanna amúgy is fontosnak tartja, hogy az ételosztások különösen emberségesek legyenek, az ételen túl segítő szellemben is teljenek ezek a programok. Karácsonykor a hajléktalanszállókon például szépen megterítenek, leültetik az ottlakókat, akik ezt igencsak értékelik. Amikor pedig sokgyermekes családokat látnak vendégül Békéscsabán vagy más kisebb településeken, nekik műsort szerveznek, csillámtetkóval vagy arcfestéssel lepik meg a gyerekeket, és a büféasztalon pizza, gyümölcs van, vagyis családias hangulat alakul ki.

A kollégák azonnal támogatták

A Mint egy falat kenyér program stábját egyre több helyről hívják, hogy segítsenek, de szerencsére szaporodnak a támogatók is. „Úgy váltunk országossá a pécsi helyi szervezetből, hogy 2014-ben kaptunk egy 50 ezres adományt Győrből, és én úgy éreztem, azt az összeget Győrben kellene elkölteni, a „saját házunk táján” való segítés jegyében. Felhívtam egy ottani játszóházat, hogy beenged-e bennünket ételosztásra, és igent mondtak.”

Évekig Pécs és Győr volt a két színhely, aztán három éve bővítették ki Zsuzsannáék az akciót országossá, sok kistelepülésen szökkent szárba az Ételt az Életért programja. Legutóbb például Tapolcáról kértek tőlük segítséget, de amióta nincs iskola, és sok gyerek meleg étel nélkül maradt, például a Szigetvár környéki szőlőhegyekre is feljárnak: csak azon a környéken több mint száz gyerek él családokkal, ők másképp nem jutnának rendes táplálékhoz.

A különböző településeken mindig partnerekkel dolgoznak, és ezek többsége nem is a Krisna-hívők közül kerül ki. Lehetnek a helyi családsegítő munkatársai, a polgármesteri hivatalokban dolgozók, vagy önkéntesek, igazából bárki, aki jószívű, nem kell, hogy Krisna-hívő legyen. Pécsen például legutóbb a Heti betevő csapatával főztek együtt. „Pécsen egyszer volt melegétel-osztás, tíz évvel ezelőtt, és nekem nagy vágyam volt, hogy havonta szervezhessek ilyet, most úgy tűnik, ez teljesül. Igazából csak az első évben volt nehéz partnereket találni, azóta olyan erős hálózatot alakítottunk ki, hogy azonnal van, aki segítsen. Az adó egy százalékos támogatások is tervezhető bevételt jelentenek a vidéki programsorozatnak. Most éppen a Miskolc környéki kistelepülések felé próbálunk minél jobban nyitni, ott keresünk partnereket.”

Zsuzsanna szerint ez a „mellékállás” egyáltalán nem olyan, mint egy pluszmunka, neki felüdülést és energiát ad, hogy segíthet. Önkéntes munkáját ráadásul a munkahelyén is támogatják: „amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtem, az egészségügyben dolgozó kollégák fejenként 200 forintot adtak nekem havonta, hogy segítsenek. Mára, aki teheti, nagyobb összeggel is támogatja a munkát. Aztán annyira kinőtte magát ez az akció, hogy ma már egy évre előre mindenki ideadja az összeget, amivel támogat minket, így könnyebb tervezni az ételosztásokat.”

Kollár Zsuzsanna azt mondja, ez a „mellékállás” egyáltalán nem olyan, mint egy pluszmunka, neki felüdülést és energiát ad, hogy segíthet.

A krisnás ételosztások eddig is pörögtek, de a járvány hatására annyi ember vesztette el a munkáját, vagy került nehéz anyagi helyzetbe, mert hirtelen minden termékből (például vécépapírból) sok helyen csak a legdrágább termékek érhetők el, hogy a szokásosnál is jobban megnőtt az igény az Ételt az Életért által kiosztott ételekre. A Népligetben a vendégek mindennap friss, tápláló vegetáriánus ételt kapnak, mellé pékárut, teát, és mindenféle, az élelmiszermentésből származó friss terméket, zöldségeket, gyümölcsöt, joghurtot, margarint, és amihez csak éppen hozzájutnak.

A Krisna-hívők Közössége 10 ezer darab maszk kiosztásával is segíti a lakosságot. A maszkok kiosztása március végén kezdődött a Népligetben, majd vidéki osztópontokra is juttattak belőle. Elsősorban a rászoruló lakosságot kívánják támogatni a mosható maszkokkal, de a hivatásos állománynak és kórházi dolgozóknak is juttatnak belőlük igény szerint.

A napi melegétel-ellátásból már egészségügyi dolgozók is kapnak: a Jahn Ferenc Dél-pesti és a váci Jávorszki Ödön Kórház, a Szent László és a Bethesda Kórház sürgősségi osztályának orvosait és nővéreit, valamint a Dunakeszi Mentőállomás dolgozóit is ellátják. Csak a budapesti konyhán jelenleg napi 900 liter étel készül.

Az ételre és segítségre szorulókat a fővárosban minden esetben a népligeti osztópontra irányítják, ahol minden hétköznap dél és egy óra között szolgálják ki az érkezőket. A vendégektől azt kérik a szervezők, hogy tartsanak egymástól két-három méteres távolságot a sorban. A programra több új önkéntes is jelentkezett, eddig jellemzően a kulturális élet szereplői közül.

A fotók természetesen a járvány előtt készültek, azóta ilyen rendezvények nincsenek.

A többi koronahősről itt írtunk.

Keressük Magyarország koronahőseit! Kerülj be a Forbesba!

Ki lehet koronahős? Bárki, aki különleges teljesítményt nyújt most, ezekben az embert próbáló időkben: egészségügyi dolgozók, eladók, futárok, közösségszervezők. Otthon lévő szülő, aki egész családjáról gondoskodik? Igen, ő is lehet koronahős.

Mit kell tenned? Küldj be egy szelfit magadról vagy egy képet kollégádról, rokonodról és írd le, mit és hogyan csinál koronahősként.

A beküldött szöveg ne legyen hosszabb, mint 3000 karakter.
Fontos: küldj telefonszámot vagy e-mail címet a koronahőshöz, hogy fel tudjuk venni vele a kapcsolatot. Ide küldd: tema@forbes.hu.

A legjobb történeteket a forbes.hu-n mutatjuk be, de a hónap három legkülönlegesebb koronahőse a Forbes magazinba is bekerül.