Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kilenc lecke, amit sikeres nőktől tanulhatunk

Feladni? Még mit nem! Konfliktuskezelés, önismeret és felelősségvállalás is van a listán.

A forbes.com-nak egy FBI ügynök mondta el a tapasztalatait, amiket ügynökként szerzett 24 év szolgálat alatt (munkájából adódóan volt alkalma találkozni számtalan sikeres emberrel, és hát az ő karrierje is szép példa) – nézzük hát őket!

1. A sikeres nők szembe mernek nézni a saját félelmeikkel.

Soha sem vesztegetik arra az idejüket és az energiájukat, hogy elkerüljék a szembenézést a kellemetlen igazsággal. Képesek arra, hogy irányítsák a saját gondolataikat, érzelmeiket és viselkedésüket, ez pedig az üzleti és a magánéletben is a siker egyik építőköve.  Ha egy negatív érzést megpróbálunk elnyomni, azzal csak erősebbé tesszük, ami lelassít minket.

2.A sikeres nők vállalják a konfliktust

Azok, akik nem mernek konfrontálódni, általában nincsenek tisztában azzal sem, hogy milyen formái vannak a konfliktusnak – csak az agresszív, tiszteletlen beszédet tekintik annak, noha ez egy sokkal árnyaltabb dolog. Ha valaki próbál az érzelmeinkre hatni, hogy befolyásolja a gondolatainkat akkor azt észre kell vennünk, és onnantól már rajtunk áll, hogy hogyan reagálunk, nem pedig a félelem vagy a közöny irányít.

3. Egy sikeres nő nem figyel a belülről kritizáló kis hangra

Az, hogy valaki mentálisan erős, azt jelenti, hogy képes a gondolatait irányítani – nem pedig a gondolatai irányítják őt. Erre a legjobb módszer, ha egy kicsit elbeszélgetünk magunkkal, és a jó (pozitív töltetű) szavakat használjuk közben.

 

tran-mau-tri-tam-57714

 

4. Egy sikeres nő nem várja el, hogy minden körülmény tökéletes legyen

Könnyű a körülményekre fogni (semmi sem jön össze, nem volt fair ahogy bántak velem) de ez csak a feladás felé vezető út. Ki kell hozni a legtöbbet abból, amink van, ahogy annak idején MacGyver tette, aki egy csipeszből is tudott harci helikoptert építeni. Ha fejben összeszedett az ember, akkor a problémát kihívásként tudja megélni, és nem is számol azzal, hogy megtörik a nehézségek.

5. A sikeres nők nem tekintenek hibaként a múltjukra.

Mindenki követ el hibát. Pláne akkor, ha kezdő. Ezek a hibák sokszor kellemetlenek, cikik, felidézni is rossz őket. Viszont lehet belőlük tanulni! Aki erős fejben, az tudja, hogy úgy kell felidézni ezeket az emlékeket, mint ami hozzájárult ahhoz, hogy új dolgot tanuljon, vagy jobb legyen abban, amit csinál.

6. Egy sikeres nő nem szalasztja el az alkalmat arra, hogy megmutassa a tehetségét

Sokszor a sikerhez vezető legrövidebb út az, ha megcsináljuk azt a feladatot, amit senki más nem akar. Ha elkezdjük megfigyelni, hogy milyen feladatot kerülnek a kollégák, vagy mi az, amibe vonakodnak belevágni, akkor cselekedjünk. Nem számít, mekkora a feladat súlya, vállaljuk be. Ezzel egyrészt felhívjuk magunkra a figyelmet, másrészt egy idő után ezek az apró feladatok akár egy nagyobb lehetőséget is megcsillanthatnak nekünk.

7. Egy sikeres nő sosem veszíti el a fejét.

Loyolai Szent Ignác egyszer azt mondta: “Úgy cselekedj, mintha minden rajtad múlna, de úgy bízz Istenben, mintha minden rajta múlna.”

Sok ember azzal menti magát, hogy igazából szerencse kérdése a siker. Azok a vezetők, akik a sikert vagy a kudarcot nem a szerencsének, hanem a saját döntéseik eredményének tekintik, nem forgolódnak álmatlanul, ha valami nem jön össze. Persze, a szerencse is alakíthat pillanatnyi helyzetünkön, de összességében csak kis szerepe van.

8. A sikeres nők mindig alaposan felkészülnek

Amikor befektetőkkel, üzletfelekkel vagy vevőkkel tárgyalunk, mindig készüljünk fel! Tudni kell, hogy lapulnak a rejtett bombák, a lehetséges kellemetlen kérdések, még mielőtt kinyitjuk a szánkat.

9. Egy sikeres nő nem beszél arról, hogy feladja

Amikor valaki azt mondja, hogy „ezt nem tudom” „erre képtelen vagyok” akkor igazából kiengedi a gyeplőt a kezéből, és átengedi az irányítást az érzelmeinek. Amikor valaki feladja, azzal azt az üzenetet küldi a világnak, hogy fél a kudarctól, és attól, hogy tesztelje a saját korlátait.

Oszd meg!