Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Készen állsz a karrierváltásra? Öt lépéssel segítünk

Karrierváltás? Ijesztően hangzik még akkor is, ha már teljesen megcsömörlöttél. Pedig nem kell, hogy ez a váltás 180 fokos legyen. Tehetsz apró lépéseket, közben betekintést nyerhetsz az új világba, és félig maradhatsz a már megismert, biztonságos előző vonalon is. Az amerikai Forbes öt lépésben mutatja az utat.

  1. Beszélj olyanokkal, akiknek már van tapasztalatuk az új irányról!

Nem véletlenül ez az első pontja a listának. Ha kihagyod ezt a lépést, nem lehetsz benne biztos, hogy az új szakma neked való. (Ha láttál egy valóságshow-t vagy tévésorozatot az áhított új szakmáról, az nem jelenti, hogy reális képed van róla.)

A másik érv a pont mellett, hogy ha nem építesz kapcsolati hálót a vadiúj területen, akkor az azt jelenti, hogy vaktában fogsz önéletrajzokat küldözgetni. Lássuk be, nem könnyű úgy bárhová bekerülni.

Találkozz legalább öt emberrel a vágyott szakmából, készülj kérdésekkel a meetingekre.

  1. Tanulj, de okosan!

Azaz talán nem árt, ha átképzed magad, és erre egy dedikált tanfolyamot választasz. Ezek esetenként drágák, úgyhogy okosan használd a pénzed. Böngészd a tanfolyamokat, és ez esetben sem árt, ha beszélsz olyanokkal, akik már elvégezték őket.

  1. Számold össze a szuperképességeidet!

Nem biztos, hogy teljesen új skillekre lesz szükséged egy új karriervonalon. Gondold át, nézz utána, kérdezz rá, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekre szükséged lehet, majd vedd számba a sajátjaidat. Ha valahol hiányt találsz, lépj vissza a 2-es pontra, és gondold át, fejlesztheted-e valamilyen tanfolyammal.

Amikor elkezded keresni az új állást, a feladatod az lesz, hogy a már meglévő képességeidet és tudásodat beilleszd az új keretbe. Dolgozz ezen előre.

  1. Találd meg a módját, hogy kipróbálhasd!

Nem feltétlenül kell azonnal egy teljes állást vállalnod a még ismeretlen területen. Adódhat rá lehetőség, hogy szabadúszóként vagy részmunkaidőben kipróbáld magad. (Ez ügyben is segíthetnek azok, akikkel az 1. pont kapcsán már találkoztál.) Ha szerencséd van (a munkaerő-hiány közepette) találsz olyan céget, amely nyitott arra, hogy kipróbálhasd magad. Ha beválik az együttműködés, talán rögtön új munkahelyet is lesz.

Fontos, hogy ne zárkózz el az önkénteskedéstől. Ha egy új szakmát kell betanulnod, a gyakorlati időszakot egy kölcsönös előnyöket jelentő iskolaként is betudhatod.

  1. Keresd az alternatívákat!

Biztos, hogy gond van a jelenlegi karriereddel? Talán ezen a pályán kellene maradnod, csak más pozícióban vagy más közösségben. Vesd fel a főnöködnek a problémáidat, hátha a cégen belül is találtok megoldást, akár úgy, hogy némileg átképzed magad.

Oszd meg!